Москов не дойде на заседанието на НСТС за здравната реформа

Министърът на здравеопазването прекалява с отношението си към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Не може, когато обсъждаме двата закона, които очертават здравната реформа, здравният министър да отсъства. Това заяви по време на заседанието на НСТС представителят на КНСБ и член на надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов, цитиран от БГНЕС. Кокалов остана недоволен от отсъствието на Петър Москов, тъй като е редно той да представи целите и философията на промените в Закона за лечебните заведения. “Такава реформа изисква дебати преди предлагането на конкретни текстове и приветстваме всички намерения, които са дебатирани предварително”, заяви синдикалистът.

Според Кокалов промените трябва да бъдат насочени в посока на това пациентите да бъдат доволни, както и да се спре източването на НЗОК, тъй като в момента няма механизми затова.

Григор Димитров от БСК критикува отпадането на всякакви квалификационни изисквания за управител на болница, освен наличието на магистърска степен и припомни, че БСК е предложила въвеждането на специална програма за обучение на болнични управители.

Представителят на БСК изтъкна и някои от непълнотите в предлаганите законопроекти.

“За опазване на здравноосигурителните плащания трябва да има ясни и точни правила за използването на средствата от НЗОК. Липсва и контролът на НЗОК върху дейността на лечебните заведения. Липсват и определени рестрикции по спазване на бюджета на НЗОК”, подчерта Григор Димитров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.