НСТС пита за дълга, Горанов отвръща, че ще берат ядове

В Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъде обсъден и предизвикалия толкова много полемики и дори скандали в парламента въпрос за поемането на нов външен дълг от 8 млрд. евро през следващите три години. Въпреки че точката не бе включена в предварителния дневен ред, тя ще бъде представена от финансовия министър Владислав Горанов, след като за това настояха работодателските организации. Искането обаче предизвика гнева на финансовия министър, който съвсем в стила на Симеон Дянков си позволи да се държи грубо и безцеременно с представителите на синдикатите и работодателите.

“Какво отношение към доходите и жизненото равнище има външният дълг по отношение на Кодекса на труда и подзаконовите актове”, попита Горанов и продължи: „Съветвам ви да се въздържате от подобни намерения. Ако въведем практиката да обсъждаме, всичко което ви хрумне, ще берете ядове вие!”, заяви министърът на финансите. Наложи се съпредседателят на НСТС и шеф на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев да обяснява на Горанов, че синдикатите и работодателите са представители на хората, които реално създават брутния вътрешен продукт и имат право да знаят за какво ще отидат парите им.

Имаше много разнопосочни тълкувания за целите на този договор и на тази сума, най-вече идващи всичките от управляващата коалиция и взаимно изключващи се. Има неясноти и смятаме, че е правилно в Тристранния съвет да се хвърли повече светлина по този въпрос, заяви Васил Велев.

„Един дебат по тази тема никога не е излишен”, отбеляза от своя страна и президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов и добави, че разговор в НСТС за дълга ще демонстрира едно добро отношение от страна на правителството към Тристранния съвет. Като друг мотив за допълнителната точка синдикалистът посочи, че работодатели и синдикати разбират подробности за искания дълг само от медиите.

„Това за информацията през медиите показва, че не четете достатъчно информацията от правителствените източници”, му отговори министър Горанов и отново отсече: „Ако въведем практиката да обсъждаме на който каквото му хрумне, ще берете ядове самите вие”.

Освен темата за дълга, на първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за тази година ще бъдат обсъдени промени в Закона за здравното осигуряване и в Закона за държавния служител. Социално-икономическите партньори ще разгледат и проекти на постановления за промени в няколко наредби, свързани с измененията в Кодекса за социално осигуряване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.