И Горанов не бил запознат с данъчните напъни на Москов

Теглим нов заем от 1,2 млрд. лева

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че все още не е виждал законопроекта на здравното министерство за т.нар. “данък “вредни храни”. Финансовият министър потвърди единствено позицията си, че подобен данък не води до особени постъпления в хазната.

Ако нищо не се събере от този закон, това ще е добрата история, тоест, ако от него няма постъпления, това означава, че той е постигнал целите си и изхвърля от пазара това, което по медицински стандарти се разбира за вредно. С много внимание трябва да подхождаме към опити да се манипулира, така да се каже, пазарът, или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки, коментира Горанов пред БНР.

По-рано днес вицепремиерът Ивайло Калфин също заяви, че не е запознат с идеята на здравния министър за въвеждането на данък “Вредни храни”. Калфин подчерта, че е редно този законопроект да бъде обсъден от Съвета за тристранно партньорство, преди да се стигне до одобряването му в Министерски съвет.

Бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов също коментира темата. Той бе категоричен, че внасянето на подобен закон трябва да бъде хпедшествано от широко обществено и браншово обсъждане и изрази съмнение в прокламираните ползи и цели.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.