Станишев: Бежанската вълна е проблем на целия ЕС

Бежанската вълна не е проблем само на Италия, а на целия Европейски съюз. Това заяви президентът на европейските социалисти Сергей Станишев при откриването на Конференция на ПЕС в Рим на тема: “Прогресивният отговор на предизвикателствата, пред които е изправена Европа в Средиземноморието: Нови политики за Близкия Изток и Северна Африка в областта на външните отношения, сигурността и развитието”.

Сергей Станишев изрази подкрепа за предложението на ЕК за програма на ЕС в областта на миграцията.

„Ние от ПЕС сме категорични, че човешкият живот е приоритет номер едно и трябва да се оказва незабавна помощ на бежанците, за да не се стига до трагедии, като тези в Средиземномолието. Нужна е и подкрепа на имигрантите, които са концентрирани в страни извън ЕС. Необходима е координирана имиграционна политика и солидарност между държавите в Евросъюза. Каналите за трафик на бежанци трябва да бъдат пресечени а страните стабилизирани, чрез помощ за икономическо развитие, добави още Сергей Станишев.

Домакин на събитието е управляващата Демократическа партия в Италия. Присъстваха Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела, министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони, народният представител в немския парламент и говорител на Министерството на външните работи на Германия Нийлс Анен, председателят на Комитета по международни отношения на парламента в Швеция Кенет Форслунд, нобеловият лауреат за мир Денис Муквеге, регионалният представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН за Югоизточна Европа Лоран Йолс представители на правителствата на Франция и Малта. и др.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.