Делото срещу Станишев пак не тръгна, отложиха го за 29 септември

Обвиненият в изнасилване екскмет призна, че е правил секс с ученичката

Софийски градски съд отново – за трети пореден път – не даде ход по делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев. Следващото заседание е насрочено за 29 септември от 13,30 часа.
Парадоксалното е, че това дело има своя трети фалстарт по една и съща причина – на обвиняемия Сергей Дмитриевич Станишев не е задължителния препис от обвинителния акт, защото е класифициран като секретен. Поради този причина копия от обвинителния акт се намират в
в секретните деловодства на Софийския градски съд и на парламента, но за Станишев няма.
И за да бъдат нещата още по-парадоксални, в това постановление на прокуратурата всъщност се съдържа предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Същото това постановление на държавното обвинение на няколко пъти бе връщано от съда заради пропуски или неясноти.

Ако съдът признае лидера на БСП за виновен в това, че в периода 04.11.2005 г.-27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация, той може да бъде наказан само с глоба.

В края на октомври миналата година Сергей Станишев изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за окончателно решение по повод проточилото се съдебно дело за загуба на документи. Според Станишев забавянето дава възможност за спекулации по темата. Дни по-късно прокурорът внесе в парламента искане за снемане имунитета на Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.