Държавата атакува в съда 180 цесии на клиенти на КТБ

Теглим нов заем от 1,2 млрд. лева

Всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността на КТБ, ще бъдат атакувани. Това каза по време на днешния извънреден парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. Министър Горанов уточни, че са установени 180 прихващания, които ще бъдат атакувани, а над 200 кредита са обявени за предсрочно изискуеми.

На този етап са заведени осем дела за обявяване на относителна недействителност на прихващанията за над 4,6 милиона лева. Макар да нямаме прецедентно право, най-тежко и важно ще бъде първото решение по такова дело, коментира Горанов.

На въпрос за необходимостта от ангажирането на компания за международни разследвания по казуса “КТБ” и докъде са стигнали процедурите за това, Горанов обясни, че след покана на 29 април 11 компании са изпратили необходимите документи в срок и на 19 май вече има избрани двама кандидати.

До края на тази седмица се очаква преговорите да приключат и да има сключен договор. Двете фирми са от най-големите с опит в тази област, изтъкна министърът на финансите Владислав Горанов пред депутатите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.