Станишев се обяви за задължително гласуване, склони на избори

Лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за въвеждането на задължително гласуване в България, дори ако за целта се наложи да се мине през промени в конституцията. На пресконференция в Народното събрание Станишев коментира политическата ситуация в страната, както и вчерашната пресконференция на лидера на ДПС Лютви Местан, който обяви, че трябва да се върви към предсрочни избори.
Изборите не са панацея, каза днес Станишев и изброи редица недостатъци на сегашния начин на провеждането им, изтъквайки ниската избирателна активност, която прави всяко управление недостатъчно легитимно. Според лидера на социалистите едни нови парламентарни избори при сегашния Изборен кодекс в голяма степен ще повторят съществуващата конфигурация в парламента и няма да гарантира стабилност на управлението. Заради всичко това Станишев посочи, че според него е уместно да се въведе задължително гласуване, за да е сигурно, че хората ще дадат своя вот и своята подкрепа за една или друга политическа сила.
“Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и хората. БСП никога не се е плашила от избори. Ще проведем консултации и с нашите партньори, и с другите политически сили за предсрочни избори – кога това би било най-полезно за страната”, каза Станишев. Той отказа да коментира конкретни срокове за нови избори, но в отговор на уточняващи журналистически въпроси посочи, че не намира за уместни избори веднага, както и не смята, че отлагането с 1 година е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети.
На практика Станишев даде да се разбере, че вероятно ще се върви към избори през октомври или ноември, защото на няколко пъти изтъкна, че те трябва да се проведат след като бъде готова рамката на бюджета за 2015 година, а едно служебно правителство не може да направи бюджет. Такъв времеви хоризонт, според Станишев, дава възможност сегашното Народно събрание да направи нужните законови промени за въвеждане на задължително гласуване.
Попитан дали не предлага задължително гласуване като своебразно наказание за ДПС, Станишев отговори, че то не е универсално решение и цитира дълга поредица от числа – гласовете, получени от различни партии при последните няколко избори. По думите му, ние имаме една полулегитимна демокрация, тъй като тенденцията е към намаляване на избирателната активност и превръщането на изборите в пазар.
Не, не наказваме ДПС с евентуално задължително гласуване; не знам откъде правите този извод, каза Станишев. Той повтори, че въпроса за задължителното гласуване може да бъде решен с конституционни промени или с референдум.
На многократно зададени въпроси дали ще подаде оставка, Сергей Станишев отговори, че този въпрос ще се решава на Изпълнително бюро на партията, а не на пресконференция. И изтъкна, че умее да носи отговорност и многократно е доказал това.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.