Станишев в Брюксел: ЕНП е големият губещ, ПЕС се стабилизира

В Брюксел президентът на ПЕС Сергей Станишев направи равносметка за отминалите в края на май евроизбори пред членовете на президиума на ПЕС – както на европейско, така и на национално ниво за всяка държава-членка.

„Големият губещ е ЕНП. Те загубиха 50 места в ЕП. Нашето политическото семейство успя да се стабилизира. Борбата за промяна на Европа не е свършила. Следващите седмици трябва да сме единни не само за ЕК, но и за същността на политиките”, заяви Станишев, цитиран от пресцентъра на “Позитано” 20. По думите на президента на ПЕС, тези избори бяха за демокрация и ПЕС успя да направи много важна стъпка, за да направи ЕС по-демократичен и по –прозрачен с избирането на ясен общ кандидат за президент на ЕК от хората, а не този важен пост да се решава след изборите, в закрити разговори между партиите. Станишев подчерта, че сега благодарение на ПЕС президентът на ЕК ще бъде човек, ясно подкрепен от европейските граждани.

“Макар и изборите скоро да минаха, борбата не е свършила. Тепърва предстоят преговорите между европейските партии за формиране на Европейската комисия, но и политиките, които трябва да бъдат осъществени за промяната на Европа”, изтъкна още Станишев. Той подчерта, че след като с Мартин Шулц са получили доверие от срещата на премиерите от семейството на ПЕС и Шулц е бил избран за лидер на групата в ЕП те ще водят преговорите на базата не само на борба за постове, но преди всичко за приоритети и политики. Преди да започнат разговорите ще бъде съставен списък от приоритетни политики, които ще са в основата на преговорите, а като основни приоритети, които ще бъдат отстоявани, Станишев посочи борбата с младежката безработица и инвестициите.

На заседанието присъстваха и председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц, президентът на ПЕС-Жени Зита Гурмай, главният секретар на ПЕС Ахим Поуст, както и лидери и представители на партиите-членки на ПЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.