Печатницата на БНБ нямала капацитет да отпечата бюлетините за местния вот

Преди днешния извънреден парламентарен контрол председателката на Народното събрание Цецка Цачева събра в кабинета представители на всички ПГ, на ЦИК, БНБ и Министерство на финансите, за да търсят изход от една неочаквана ситуация – оказа се, че печатницата на БНБ няма капацитет да отпечата всички бюлетини за предстоящите през есента местни избори.

„Основателни притесненията на печатницата БНБ, че ще трябва да се печатат повече бюлетини. Сега за национални избори числото, което отпечатва печатницата, е около 8 млн., а сега трябва да се печатят 18 млн. бюлетини“, коментира пред журналисти в парламента Мая Манолова от БСП. Депутатката допълни, че като вариант от Министерския съвет са предложили да се върне старата практика, при която областните управители определят кои печатници да отпечатват бюлетини, но това влиза в противоречие с Изборния кодекс, който бе променен след скандала с печатницата в Костинброд, където през 2013 г. бяха намерени стотици хиляди бюлетини над количеството, поръчано от МС.

От Реформаторския блок са предложили бюлетините да се печатат в съседна държава като Румъния, например, която е член на ЕС.

„Това ще засегне обаче националната ни гордост, че България не е в състояние да си отпечата даже и бюлетините“, каза още Манолова, цитирана от vesti.bg. По думите ѝ сред лансираните варианти били да се включат още две печатници, които имат лиценз, както и да се закупи още техника за самата БНБ.

От ГЕРБ обаче са против натоварването на изборите с допълнителни разходи и не са съгласни за пореден път Изборният кодекс да бъде променян в „12 без 5“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.