Станишев с подкрепа за опозицията преди изборите в Турция

CUMHURIYET HALK PARTISI GENEL BASKANI KEMAL KILICDAROGLU STANISEV ILE GORUSTU FOTOGRAF: ZIYA KOSEOGLU/CHP GENEL MERKEZI

Президентът на ПЕС е в Турция, за да подкрепи Републиканската народна партия (РНП) и Демократичeската партия на народите (ДПН) – асоциирани членове на ПЕС, за предстоящите в страната избори на първи ноември.

Станишев се срещна с Кемал Кълъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия, и Селахатин Демирташ, лидер на кюрдската партия – Демократичната партия на народите.

„Тук сме, за да покажем солидарност към сестринските си партии – те са наши солидни партньори. С тази визита искаме да покажем на тях, и на всички турски граждани, че те имат нашата подкрепа. С опита си и историята си Републиканската народна партия може да преведе страната в тези несигурни времена.“, заяви Станишев на срещата си с Кемал Кълъчдароглу.

Според него, Турция е засегната от бежанската криза много повече, отколкото която и да е друга държава в Европа. „Ние смятаме, че настоящата ситуация не е справедлива. Европа трябва да поеме своята отговорност, когато става дума за приемане на бежанци, а Турция трябва да осигури защита на търсещите такава близо до техния дом. Признаваме тежестта, която изпитва Турция и сме готови да работим заедно с Републиканската народна партия, за да се гарантира сигурността на страната и да се подели отговорността.“

На срещата си със Селахатин Демирташ, лидер на кюрдската партия, президентът на ПЕС заяви: „Турция претърпя огромна трагедия преди по-малко от две седмици при нападенията в Анкара. Демократичната партия на народите, в частност, претърпя огромни загуби. Искаме да изкажем своите съболезнования към семействата и приятелите на загиналите. Тези атаки, и други преди тях, имат за цел да дестабилизират турското общество и да всеят страх. Но ние и нашите партии ще съдействаме с каквото можем, за да избегнем възможността този страх да парализира демократичния процес в държавата.

Хората, които живеят в югоизточната част на Турция трябва да могат да гласуват свободно, без да се страхуват. Рекордното участие на 86% от гласоподавателите на последните избори беше добър знак за много европейски държави. Надяваме се да видим същите резултати и този път. Осъждаме всички опити на правителството и на други партии да попречат на провеждането на свободни и честни избори.”

Предсрочните парламентарни избори в Турция се провеждат след загубата на партията на президента Ердоган на редовните избори през юни тази година. Партията на справедливостта и развитието загуби мнозинството в парламента – за пръв път от 13 години, но остана най-голямата партия с подкрепата на 41% от избирателите.

Републиканската народна партия постигна добро представяне с 25% от гласовете, а Демократичната партия на народите прескочи бариерата от 10%, получавайки 13.2% от гласовете. Партията на президента Ердоган получи 258 места в парламента, Републиканската народна партия – 132 места, а Демократичната партия на народите и националистите – по 80 места. Така Партията на справедливостта и развитието загуби мнозинството в парламента с 18 мандата.

Заедно с президента на ПЕС в Турция са заместник-генералният секретар Джакомо Филибек и съветникът Карън Метс.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.