ПЕС: В Македония има опити за сплашване на опозицията

На заседание на Президиума на ПЕС беше прието официално становище относно обвиненията срещу лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев в шпионаж и заплахи към правителството, отправени от премиера Никола Груевски в понеделник.

“Тежките обвинения към Заев са опит за сплашване и натиск над опозицията. Те идват само седмица преди той да направи публични доказателства за масови подслушвания и изборни манипулации от страна на управляващите. Още по време на изборите миналата година ЕС и ОССЕ предупредиха правителството за сериозни съмнения за сплашване на избирателите и ограничаване на свободата на медиите”, се казва в становището на ПЕС. В него се изтъква, че опозицията не участва в работата на Парламента след изборите, защото авторитарният режим пречи на нормалното функциониране на институцията.

“Дни след изказването на Груевски, главният прокурор все още не е повдигнал никакви обвинения, но паспортът на Заев е отнет, защото се води разследване. Очакваме то да бъде проведено прозрачно и справедливо. ПЕС ще организира проучвателна мисия в Македония, за да направи реална оценка на ситуацията и да даде подкрепата си за Заев и партията”, пише още в становището.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев призова европейските институции да излязат с категорична позиция по темата и подчерта: “Европа има важна роля при отстояването на демократичните принципи. ЕНП също трябва да има позиция и да работи с асоциираната си партия ВМРО ДПМНЕ за разрешаването на проблема при пълна прозрачност”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.