Първанов: Парламентът постъпи недостойно с референдума

В коментар за гласуването за референдума, лидерът на АБВ Георги Първанов определи вота и резултата от него в пленарната зала като недостоен, като изтъкна, че и държавният глава носи вина за това.

„Аз самият съм полемизирал с президента Плевнелиев, моите колеги в не по-малка степен, по отношение формулировката на въпросите. Г-н Плевнелиев има определено вина за провала на това гласуване със своята упоритост и нежелание да формулира по-ясно и по-отчетливо, по мотивиращо и по-точно своето решение по отношение на мажоритарния вот“, посочи Първанов и добави, че това е само едната страна на въпроса. Лидерът на АБВ смята за недопустим начина, по който парламентът отхвърли предложението на държавния глава, както и всички останали предложения за редакция по първите два въпроса и по този начин спря възможността за провеждане на реален референдум. Първанов определи случилото се като тежък удар и компрометиране на идеята за пряката демокрация. Той смята, че това се дължи на нагласата на определени политически сили, които не искат да се утвърждава системата на референдумите. Първанов припомни, че ПП АБВ има редица мотивирани предложения по системата за референдумите. Той каза, че ще предложи на парламентарната група през новия политически сезон да се възобновят предложенията и да се върне дебатът за референдума чрез промени в закона и дебати между парламентарните групи. Като конкретна идея за промяна председателят на ПП АБВ посочи възможността държавният глава да може да предизвиква референдум, независимо от парламента тогава, когато на лице е достатъчно убедително конституционно мнозинство. В такава ситуация обаче Георги Първанов смята, че при неуспех на така свикан референдум, президентът трябва да бъде задължен да подаде оставката си, тъй като подобен провал на вота може да се счита за вот на недоверие към него.

С работата на вицепремиера Ивайло Калфин и работата на народните представители от ПГ на АБВ, с поредица от законопроекти показахме един висок управленски и политически потенциал, на който могат да завидят много от другите парламентарни групи. Това заяви като оценка на работата на АБВ през този политически сезон Георги Първанов. – „Успоредно с това мога да кажа, че в целия този период и особено в последните седмици ние се утвърждаваме като своеобразен коректив в управлението, в името на което влязохме и в самото управление, поехме ангажимент като партньори в рамките на правителството“, каза Първанов. Той даде пример с конституционните промени, насочени към съдебната реформа, които претърпяха сериозно развитие и припомни, че въпросните промени в тази посока започнаха от позицията на АБВ в ресорната комисия, както и последвалите разговори по темата с министър-председателя.

Георги Първанов опроверга хипотези за разпад на настоящото държавно управление. „Управлението е по-скоро е стабилно, отколкото успешно, по-стабилно, отколкото преди шест месеца. В никакъв случай критерият стабилност не предполага и успешност. Мога да кажа, че има успешни министри – вицепремиерът Ивайло Калфин и други министри, които се справят доста добре. Има и откровени провали в някои сектори. Коментирал съм ги, не искам да се връщам сега”, коментира Първанов. Той смята, че голямата заплаха за управлението е липсата на ефективни политики. „Това, че Реформаторският блок заплашва, за да извлече изгода, ни е добре познато. Винаги съм гледал с насмешка на тези опити на колегите от дясно. Няма да разпаднат мнозинството. Виждам, че има едно засилено общуване между реформаторите и ДПС. Например това, което беше постигнато в правосъдната реформа. Подкрепата на ДСП във важни моменти, по-скоро укрепва това управление. Не виждам някаква заплаха за тази стабилност“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.