Борисов: Нов дълг за 3.9 млрд. лв. планира Орешарски след изборите

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спази обичайната си парламентарна „програма” – половин-един час в пленарна зала, даряване на парламентарните репортери с новини по време на импровизиран брифинг в кулоарите на Народното събрание и скриване от любопитни погледи в стаята на ПГ на ГЕРБ.
Днешната новина, произведена от Борисов е, че правителството има намерение да емитира нов дълг от почти 4 млрд. лева веднага след изборите за европарламент на 25 май.
„Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг. И това, което знаем, че е заявил, е, че това ще стане веднага след изборите, само че тогава пазарите са по-лоши”, заяви Борисов. И продължи с финансовия си анализ: „Всички му дават акъл, ако взима дълг и емитира дълг, да го направи сега. Само че те (управляващите), както всяко нещо, отлагат за след изборите. Тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви по него – 3.9 млрд. лв”. По думите на Борисов, това е просто, отсега мога да кажа, капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати.
„В тази криза, в тази безработица, в тези забатачени програми, няма да може да се плати после този дълг. Никой не знае за какво е – да си ги харчат за нещо, което всички ще плащаме после с лихвите”, обясни Борисов.
Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията с членовете на ЦИК, избора на зам.-председател от ГЕРБ и предложението на партията за промяна в броян а членовете на ЦИК – от 19 да станат 18 – чрез промяна в Изборния кодекс
„За да има прозрачен, ясен и добър арбитър в едни избори, трябва да има неутрална ЦИК. По този закон на Мая Манолова ЦИК не е неутрална и ГЕРБ от 19 членове има 6”, обясни ситуацията Бойко Борисов. Той изтъкна, че ръководството на ЦИК се състои от председател от БСП, зам.-председател от „Атака” и секретар от ДПС, а подписите се полагат от председателя и секретаря, т.е. БСП и ДПС.
„Ние сме ощетена партия и затова искаме да възстанови поне елементарната справедливост, правейки огромния компромис да се примирим за зам.-председател”, коментира Борисов причината ГЕРБ да внесат предложение за промяна в брояна членовете на ЦИК. – „Новите промени са, за да покажем още веднъж, че законът на Мая Манолова е да обслужи само БСП и „Атака” за изборите”, допълни депутатът.
Бойко Борисов окачестви като много скандално това, че вече е изтекъл срокът за иницииране на референдум едновременно с евроизборите на 25 май.
„Защо да правиш референдум отделно от изборите? Нашето искане беше да се направи по време на изборите, за да е безплатно. Сега, ако направят референдум в различна от 25 май дата, това означава, още поне 14 млн. лв. от бюджета”, пресметна лидерът на ГЕРБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.