Ивайло Калфин: България трябва да има своя позиция за Украйна

Последствията на това, което се случва в Украйна неизбежно има начин да засегнат България, в зависимост от развитието на ситуацията там. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” Ивайло Калфин, евродепутат и бивш външен министър на Р България. Калфин обясни, че държавата ни, като член на ЕС, е поставена в ситуация, в която трябва да балансира отношението си към конфликта Украйна – Русия. „Имаме проекти като „Южен поток“, например, който в момента е наникъде. Имаме от години желание на българския бизнес и на български фирми да се върнат обратно на руски пазари – това също би било затруднено, ако конфликтът се разрасне.

Ивайло Калфин е на мнение, че случващото се между Украйна и Русия е резултат от геополитическа война, на която, в крайна сметка, украинският народ е жертва.

Повод обаче за конфликта дават и украинските властници, каза евродепутатът. Според него, в 21 век не можеш да имаш отявлен национализъм тогава, когато става въпрос за упражняване на власт. Калфин коментира, че новото държавното управление на Украйна е направило немалко, за да провокира развитието на конфликта. „Първо, ако погледнете хората във властта, включително и в силовите ведомства, това са хора, известни с ултранационалистическите си виждания в Украйна от години.“

В отговор на журналистически въпрос евродепутатът коментира, че не би стигнал до определението „фашизъм“ в случая, но смята за необосновано словосъчетанието „Украйна на украинците“. Той припомни, че в Украйна живеят 45 милиона души, а от тях 15 милиона са руснаци и други общности, включително и българи.

„Първата работа на новата власт беше да отмени закона за регионалните езици – защо? Беше обяснено, че ще се направи чистка във всички специални структури в армията, че те ще бъдат освободени. Как очаквате, че след това армията да бъде лоялна към тези власти?“, каза Калфин.

Ивайло Калфин определи действията на Русия в създалата се ситуация като пресилени, в контекста на потенциалната заплаха срещу нея. И обясни, че в смисъла на международното право това е инвазия в друга държава. „Тук международното право трябва да бъде водещо и за двете страни“, категоричен е той. Калфин коментира, че случващото се в Украйна е в резултат от десетилетия на разкъсване на Украйна и украинското общество между Запада и Русия.

Калфин заяви, че е необходим незабавен политически диалог, в който да се включат представители на ЕС, Украйна и Русия. Целта е да се успокои населението на Украйна и да се обясни, че териториалната цялост няма да се засяга, обясни той.

Ивайло Калфин коментира, че при ситуация на задълбочаване на конфликта между Русия и Украйна и реален сблъсък на войски, боевете няма да се водят във военните бази, но по улиците на градовете. „Това, което трябва да направят всички страни в конфликта и спора е да седнат и да разискват мирно по основните въпроси и да успокоят населението, че няма да се стигне до въоръжен конфликт.“, каза той.

България при всички случаи ще трябва да заеме политическа позиция по случващото се в Украйна и то собствена позиция, а не просто да следва тази, изразена от ЕС или някоя от другите големи сили, категоричен е Ивайло Калфин.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.