Първанов: Подкрепата ни за референдум по изборния закон не е безусловна

АБВ има готовност да направи конкретни законодателни предложения за промяна в Закона за референдумите. Това заяви пред медиите днес лидерът на партията Георги Първанов. Въпросните промени целят резултатност на допитванията, тъй като иначе има вероятност от опорочаване на самата идея за референдуми, обясни той. „Смятаме за наложителнo да се направят необходимите промени в Закона за референдумите, така че да се свали прагът на легитимност, защото това, което е заложено, е твърде висок праг. Поемам отговорността, тъй като идеята беше моя, прагът да е свързан с резултатите от последните избори”, посочи Първанов.

По отношение на предложението на държавния глава Росен Плевнелиев за обществено допитване по изборния закон, Първанов припомни, че по дискутираните теми – задължително гласуване, мажоритарно присъствие на вота и електронно гласуване – ПП АБВ отдавна има своите предложения. И добави, че подкрепата на партията за провеждане на въпросния референдум не е безусловна, именно заради необходимостта от промени в закона, който регламентира правилата за провеждане на обществени допитвания.

„Първо, по отношение на задължителното гласуване, ние се доверяваме на онези правни експерти, които смятат, че трябва да има промяна в конституцията, за да се отиде към една такава норма. Защото в конституцията гласуването е право, не е задължение. Второ, крайно време е държавният глава да изясни своите конкретни позиции – ние апелираме отдавна за това. Защото, когато казваш „задължително гласуване“, трябва да поясниш каква е санкцията, ще има ли санкция изобщо. Защото когато не си осигурил социалните права на гражданина, на какво основание като държава ти ще го санкционираш?“, каза още Георги Първанов. В контекста на идеята за задължително гласуване той добави, че трябва да се реши и въпросът с изчистването на избирателните списъци. „Тези милион избиратели, които са в чужбина, как ще бъдат проследени, как ще бъдат накарани да гласуват и как техният вот ще бъде отразен? Да не говорим за други „мъртви души“, които присъстват в списъците”, коментира председателят на АБВ. По въпроса за мажоритарен вот също е необходимо държавният глава да избистри идеята, посочи Първанов и отново припомни предложението на АБВ – варианта 50х50 – смесена избирателна система.

За електронното гласуване председателят на АБВ смята, че независимо от подкрепата на партията му на този метод на упражняване на вот, държавата на този етап няма готовност за прилагането му. Нацията обаче трябва да върви към решаването на този въпрос в позитивен план така, както е в много държави, каза Първанов. Той обяви, че ПП АБВ ще направи експеримент за смесено гласуване с електронен компонент в рамките на вътрешнопартийното гласуване за председател на партията на 25 април.

Георги Първанов каза още, че реформата в съдебната власт остава ключов приоритет за АБВ и в началото на следващата седмица партията планира сериозна дискусия по темата с участието на специалисти от различни професионални сфери. „Ние имаме готовност с няколко предложения – основното, със съответните промени в Закона за съдебната власт, за въвеждане на електронно правосъдие. ПГ на АБВ ще направи предложение и за създаване на Съвет към председателя на парламента, който да разисква, да анализира и да предлага решения по основните въпроси на съдебната реформа“, каза Георги Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.