Калфин ще е вицепремиер и социален министър

АБВ ще подкрепи и в парламента програмната декларация за съставянето на правителство, а сегашният председател на ПГ на партията приема да бъде вицепремиер и министър на труда и социалната политика в правителството на ГЕРБ и РБ с премиер Бойко Борисов. Новината съобщи самият Калфин на пресконференция след ИБ на АБВ, в която участва и лидерът на АБВ Георги Първанов.

Калфин изтъкна, че в програмната декларация са отразени много от приоритетите на АБВ, а той и колегите му, участвали в преговорите от името на АБВ, са удовлетворени от начина, по който бяха започнати и бяха проведени политическите консултации.

Потвърдихме и нашата готовност за присъединяване към програмната декларация. Тя не е програма на правителство, но дава широката рамка за управление на едно бъдещо правителство и то я дава в посока, в която ние сме съгласни, че трябва да се развива управлението, изтъкна Ивайло Калфин. По думите му, в документа, във вида, в който той е днес, от АБВ виждат голяма част от своите приоритети, макар и не всички.

В програмната декларация има над 40 текста, предложени от нас и приети от коалиционните партньори, и това не са просто текстове, а са свързани с конкретни политики, за които ние настояваме, посочи Калфин.

Голяма част от нашите предизборни ангажименти са защитени по един много убедителен начин, каза лидерът на АБВ Георги Първанов. Националният съвет на АБВ даде съгласие за участие на партията във висшата изпълнителна власт на страната, както и даде съгласие Ивайло Калфин да бъде избран в състава на правителството на България. Става дума за позицията вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика, заяви Първанов.

Лидерът на АБВ добави още, че партията е приела и споразумение за партньорство, стабилност и развитие, което ще бъде подписано с ръководството на ГЕРБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.