Експерти: Акцията на МВР в Лясковец е тотално сгрешена

Криминалният психолог Росен Йорданов и психиатърът Тома Томов анализираха в критичен план вчерашната специализирана акция на МВР в Лясковец по задържането на въоръжен психично болен мъж, която главният секретар на МВР Светослав Лазаров определи като успешна за обществото и трагична за МВР. Бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев пък е на мнение, че се наблюдава постоянен срив в капацитета, ресурса и качеството на системата на МВР.
Категорично можеше да се избегнат смъртта на полицай и тежкото раняване на други трима, заяви психологът Росен Йорданов по „Нова телевизия”. Според него грешката е, че се е реагирало спешно и впоследствие се правят опити от главния секретар на МВР да се мотивира едно такова решение. По думите на Йорданов, животът на полицай се рискува само тогава, когато е необходимо да спаси друг живот, а този случай не е бил такъв. Експертът смята, че фактите около случая в Лясковец доста да се „позамазали” в угода на хората, които трябва да носят отговорност. Йорданов припомни, че през 2012 г. ситуацията е била същата и че това, че един човек пише жалби и има проблеми със съседите си, не означава, че ситуацията е остра и изисква спешни мерки.
Росен Йорданов директно запита колко пъти гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров е преговарял, че да може да прецени, че Петко Петков е бил човек, с когото не можело да се преговаря.
„Първата грешка е, че се действа прибързано. Акцията в 5 ч. сутринта означава, че те са разчитали, дори бих казал високомерно, че бързо ще овладеят този човек и не са проучили мястото, което нападат – не са могли да разбият вратата. Второ, в апартамента има друг човек – това е потенциален заложник. Трето, не са обезпечили съседите и хората в близост, които могат да пострадат. И когато има смърт и трима простреляни командоси от един човек на 53 г., който минава за аутсайдер, ние обявяваме акцията за успешна – съжалявам, но това е позор”, категоричен бе криминалният психолог.
Психиатърът Тома Томов също застъпи позицията, че органите на реда са сгрешили при провеждането на акцията.
„Не бих си позволил да виня, които и да са полицаи. Грешката е на организацията на работата на силовите ведомства през всички тези години на преход. Грешката е системна.
Имаме постоянен срив в капацитета, ресурса и качеството на системата”, обясни Тихомир Стойчев – експерт и бивш началник на ЦСБОП. Според него комуникацията с Петко Петков не е била развита и запита къде са били местната власт и защо заедно с полицията не са потърсили решение на проблема.
„Можели са да предложат друго жилище или някаква форма на изолация”, допълни Тихомир Стойчев.
„И кметове, и главни секретари, и министри са в състояние на режим на оправдаване. Не трябва да ги слушаме тях и да смятаме, че това, което казват те, е автентично”, заяви бившият полицейски шеф и заключи, че вина трябва да се търси в състава, който е отговорен за организацията на системата за сигурност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.