Св. Лазаров: Не съм свещена крава, мога да си подам оставката

Ако има и най-малки съмнения в хода на проверките по случая „Лясковец“, разбира се, че ще си подам оставката. Няма свещени крави в МВР, но нека да изчакаме да приключат следствените дейности. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в предаването „Денят започва” на БНТ.
Докато Лазаров даваше своето интервю агенция “Фокус” разпространи информацията, съобщена от зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов, че със заповед на министър Цветлин Йовчев е разпоредено дисциплинарно производство срещу двама служители на ОД на МВР във Велико Търново – същите, които преди ден главният секретар обвини във фриволни действия и своеволно заснемане на къщата на стрелеца от Лясковец, при което са били забелязани.И пред БНТ Светослав Лазаров повтори, че при акцията са допуснати грешки и ще се търсят виновните за провала й. Проверка ще установява действията на служителите на ОДМВР – Велико Търново и на Специализирания отряд за борба с тероризма.
Главният секретар заяви, че самият той е изумен от избрания при операцията подход. Основният проблем по думите му е, че служителите на реда, снимали къщата на стрелеца, не са споделили, че са забелязани при предприетите от тях действия в деня преди самата акция.
„Петко Петков и неговата майка реално са чакали служителите на Отряда за борба с тероризма. Компетентните органи ще преценят дали има данни за престъпления или това са нарушения. В случая тези хора за мен са попаднали там меко казано по странен начин. Не може да отидеш да снимаш, не може да забележиш, че лицето те вижда, че снимаш, да дадеш камерата на униформен служител, да направиш контакт с него на мястото, където се намира къщата. Най-лесно е аз оттук да започна да сипя лъжи, хули в един стил, който ни е добре познат от миналото. Никога няма да го направя“, заяви главният секретар на МВР.
Той обясни, че акцията не е проведена като самоцел, а по едно образувано досъдебно производство за незаконно притежаване на оръжие от Петко Петков, след съдебно разрешение и след постановление от прокуратурата. Преценено е, че има непосредствена опасност и за децата в училището. Служителите на реда са имали информацията за притежаваното от Петков оръжие и боеприпаси и при провеждането на операцията това е взето предвид, обясни Лазаров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.