МВР наказва четирима за трагедията при акцията в Лясковец

Всички действия на МВР по случая в Лясковец са били законни. Това сочат резултатите от проверката по случая в Лясковец, огласени днес от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той характеризира проверката като извънредна, всеобхватна и изследва всички възможни аспекти.
По случая в Лясковец ще има дисциплинарни наказания за бившия директор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново Живко Коцев, за сегашния директор Христо Христов, както и за двамата служители на дирекцията, които са заснемали къщата на Петко Петков, били са забелязани и не са докладвали за това, обяви на пресконференция Цветлин Йовчев. По думите на министъра, Коцев и Христов ще получат тежки дисциплинарни наказания, като сегашният директор на управлението в Търново ще бъде свален от тази позиция, защото не е предприел необходимите мерки.
“Служителите на отряда за борба с тероризма са се държали адекватно. Не предвиждаме никакви мерки спрямо отряда. Очакваме съвсем скоро да осигурим възможност за адекватно обучение, както и да направим преглед на оборудването, за да видим какво още е необходимо и да бъде доставено”- допълни Цветлин Йовчев.
Министърът изтъкна, че в проверката са изследвани три основни насоки – разрешителното за носене на оръжие и изтеклото разрешително, планирането и провеждането на операцията през 2014 година.
След изтичането на разрешителното за носене на оръжие, не са предприети всички мерки за изземването му и са пренебрегнати множеството сигнали, които са касаели поведението на Петко Петков, за да се стигне до 2012 година, където в резултат на решение на районния съд е трябвало да се предприемат действия спрямо него, обясни Йовчев. Има указания на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев да бъдат използвани всички оперативни средства и форми, за да се изземе това оръжие.
Министърът подчерта, че при планирането и подготовката на акцията за задържането на Петко Петков са спазени всички изисквания на МВР, а главният секретар на МВР е издал разпореждания, които са адекватни.
Като причина за неуспеха на акцията министърът посочи и това, че командосите е трябвало да проникнат през три места в жилището на Петков, но те не са успели да преодолеят входната врата, която Петков бил барикадирал.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.