Бъчварова: Очаквахме това развитие на кризата с бежанците

„Бежанската криза е най-голямото предизвикателство от началото на века за Европа. Търсят се решения на всички нива. Ние очаквахме това развитие на ситуацията”. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в сутрешния блок на Нова ТВ. Според нея най-апокалиптичният вариант е и у нас да има такъв поток имигранти като в Македония. “Разработили сме мерки, непрекъснато следим ситуацията. Смятаме, че рискът това да се случи през нашата страна е нисък. Всички знаят, че българските граници се пазят добре”, заяви Румяна Бъчварова. Тя подчерта, че бежанците, чиято цел е Западна Европа, не минават често през България, тъй като не са сигурни, че скоро могат да стигнат до дестинацията, която ги интересува.

„Според нас това е по-малкият риск, но непрекъснато следим какво става. От днес с присъствие се включва и българската армия”, допълни Бъчварова.

Както вече “Komentator.bg” съобщи от днес започва съвместна операция на сухопътни войски и гранична полиция по критичните точки на зелената граница и около ГКПП-та. Преди дни зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев коментира, че тази операция се предприема заради засиления бежански натиск, който в някои от съседните на България държави придоби драматични измерения. Според Филип Гунев, обаче, на този етап не е необходимо МВР да изпраща още служители, защото няма увеличение на бежанския поток вследствие на това, което се случва в Македония.

“Никой от бежанците не иска да остане в България”, изтъкна заместник-министърът на вътрешните работи.

Днес министър Бъчварова подчерта, че не можем да ограничим достъпа на бежанците в България, защото така ги лишаваме от техните права, но когато влязат в страната ни, трябва да бъдат регистрирани. Процентът на регистрация на бежанците у нас е много висок.

„Има и опасност свързана с чуждестранните бойци, с терористи. По този начин пазим и нашата сигурност”, заяви Бъчварова.

Бежанският поток ще продължи да расте. Обстановката в Сирия и Ирак се влошава, в перспектива това се очаква и в Афганистан – естествено е потокът да се увеличава, коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Спроед Червенков няма дори и най-малкият признак за положително развитие на обстановката, който би разколебал част от хората да тръгнат. Експертът посочи, че от друга страна бежанците разбират, че Европа няма да търпи още дълго тази ситуация и ще вземе мерки, затова бързат. Тези два фактора, според мен, обясняват засилването на потоците, допълни Чавдар Червенков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.