Министър Йовчев отказал оставката на главния секретар на МВР

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е предложил оставката си на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев след трагичния развой на операцията в Лясковец, но той отказал. Това стана ясно от участието на министъра в сутрешния блок на bTv.
„Той предложи да си даде оставката, но аз му казах, че това няма да е ход. Аз ще пазя всеки, който си изпълнява задълженията в системата на МВР”, каза Йовчев. На въпрос за това, че главният секретар на МВР има „гръб”, Йовчев заяви: главният секретар има гръб от мен, докато е лоялен, изпълнява съвестно задълженията си и спазва законите си.
Министърът обясни, че по закон главният секретар Светлозар Лазаров трябва да разреши провеждането на такава операция, като тази в Лясковец, но самата операция се провежда под ръководството на директора на съответното областно управление на МВР.
Областният директор на МВР Велико Търново носи пряка отговорност за планирането и провеждането на операцията в Лясковец, както и затова,че не са предприети и взети необходимите мерки (да не се допуснат жертви). Така Йовчев обясни мотивите за уволнението на шефа на ОД на МВР в Търново.
„Ако знаехме къде са Братя Галеви, досега да сме предприели действия по тяхното екстрадиране“, отговори министърът на въпрос знае ли МВР къде са двата дупничани с влезли в сила присъди.
Необходима е много по-голяма ефективност при действията ни с прокуратурата. Така коментира Йовчев думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че МВР се е превърнало в регистратор на престъпления.
Министър Йовчев призова също институциите да не се обвиняват взаимно.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Г-Н министър! наистина от прехода България е имала доста слаби премиери и най вече-Ваши предшественици на това министерство.Но,с ръка на сърцето мога да кажа,че ме е срам,че съм бивш служител на МВР,с 30-годишен стаж.Но досега не сме имали по слаб и нагъл министър.С изключение на “Мистър Биин”,но това бе разбираемо-тои бе кукла на конци.А Вие-с мнението си,че сте непогрешим,направихте наи голямата си грешка от досегашните-а именно да оневините Вашето отроче Светлозарчо Лазаров. Знаем добре вашите контакти с неговия тъст.Тъи,че не пробутваите никакви “заслуги” на гл.секретаря към момента-по нагло и безочливо същество не е имало това министерство.

Leave a Reply

Your email address will not be published.