МВР разби канал за фалшиви документи за сирийски имигранти

Канал за фалшиви паспорти на сирийски бежанци, с които у нас е трябвало да влязат турски граждани, е разбит при операция на МВР. Предотвратено е подготвянето и последващо изнасяне за Турция на нелегални паспорти, удостоверяващи сирийско гражданство, съобщи на специална пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той обясни, че операцията е започнала, след като в областната дирекция на МВР в Пловдив е постъпила оперативна информация за работеща мрежа за преправяне на документи за самоличност, в това число лични карти, шофьорски книжки, задгранични паспорти и изготвяне на фалшиви пари. След което са установени и лицата, участващи в схемата и е уведомена Районна прокуратура – Пловдив. Участниците в мрежата са били следени и в момент на печатане участниците в нея са били заловени. Това е станало на две места в Пловдив, където са били печатани паспортите под прикритието на легална печатна дейност.

Лазаров съобщи, че при залавянето на участниците в мрежата са били открити 10 хиляди заготовки за изготвянето на неистински сирийски паспорти. Цената, която е била договорена за тях е била 50 хиляди долара. Тези паспорти е трябвало да бъдат доставени в Турция, а оттам е трябвало да влязат у нас лица от трети страни, под прикритието на бежанци. Предотвратени са били големи рискове и заплахи за националната ни сигурност, изтъкна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Той допълни, че в Пловдив е бил пресечен още и канал за трафик на наркотици за Турция, както и канал за трафик на културно исторически ценности за Западна Европа.

Снимка: Пресцентър на МВР

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.