Даниел Митов се срещна с Франьо Матушич

Министър Даниел Митов се срещна с Франьо Матушич, докладчик по пост-мониторинговия диалог на ПАСЕ с България, който е на работно посещение у нас. Двамата обсъдиха сътрудничеството между българската страна и Съвета на Европа, както и теми от европейския и международен дневен ред.

Министър Митов посочи, че съществува ясен и координиран подход в страната към постигане на напредък в областите от приоритетно значение. „Налице е силна политическа воля и решимост за преодоляването на проблемите и провеждане на реформата в съдебна система, гарантиране на свободата на медиите и промяната на Изборния кодекс“, посочи външният министър. По думите му наред с прилагането на критериите, страната ни се стреми да създаде необходимите условия, за да отговори на новите геополитически предизвикателства.

От своя страна Франьо Матушич отбеляза, че Комисията по мониторинг на ПАСЕ оценява постигнатия напредък, както и наличието на политическа воля за завършване на процеса на предприетите реформи. Той също така отбеляза готовността на ПАСЕ за приключване на пост-мониторинговия диалог при представяне от страна на България на ясни аргументи и резултати в тази посока.

България полага и ще продължи да полага допълнителни усилия в проблемните области, независимо от това дали те са предмет на наблюдение от ПАСЕ, категоричен бе Даниел Митов. Той изрази увереност, че усилията на страната ни ще бъдат оценени и много скоро ще финализираме процеса на мониторинг.

Даниел Митов и Франьо Матушич обсъдиха и приоритетите на предстоящото ротационно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, което България ще поеме от Босна и Херцеговина на 10 ноември 2015 г. Страната ни ще работи за утвърждаване на върховенството на закона, защита на правата на човека, гарантиране на свободата на словото и функционирането на демократични институции.

Сред темите на разговора бяха още кризата в Украйна, миграционният натиск и последните развития в страните от Западните Балкани. Двамата събеседници се обединиха около мнението, че настоящите предизвикателства пред международната общност, като въздействието на външни фактори върху медийната среда и съвременните форми на терористична дейност, изискват нови форми на сътрудничество и партньорство между страните за опазване на демократичните ценности.

Снимка: МВнР

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.