Ясен Тодоров: Христо Иванов предлага противоконституционни промени в закона

Ясен Тодоров: Покрай КТБ неоснователно отново се лепва петно върху съдебната система

В проекта на Закон за допълнение и изменение в Закона за съдебната власт, презентиран от Министерството на правосъдието и министър Христо Иванов, има много текстове, които пряко противоречат на настоящата Конституция на Република България. Това изтъква членът на ВСС Ясен Тодоров в обширен свой коментар за БГНЕС. Тодоров е категоричен, че предлаганите от министъра промени в Конституцията не могат да бъдат извършени от Обикновено народно събрание и припомня едно решение на Конституционния съд №3 от 2003 г. в което, в най-общи линии, се казва следното: промените в начина на структуриране, на функциониране и на мандатността на конституционни органи представлява промяна във формата на държавно управление и такава промяна може да бъде извършена в конституцията само от Велико народно събрание.

По думите на Ясен Тодоров, в предлагания проект на Закон за допълнение и изменение в Закона за съдебната власт липсва всякаква систематика, а освен това този закон на практика е в противоречие със Стратегията за съдебна реформа, приета с голямо мнозинство от Народното събрание. Според Тодоров не е законно предвижданото разделяне на Висшия съдебен съвет, тъй като на практика се отива към разделянето на един конституционно установен орган на два нови различни органа, както и намаляването на мандата на този орган – неща, които са единствено от компетенцията на ВНС.

“Зад думите за “съдебна реформа” като че ли се крие опит за овладяването на съдебната власт от определени лица. Да оставим настрана, че целта е да бъде сменен този състав на ВСС, който явно поради някакви причини не е удобен някому. Това е ясно за всички вече. В самия закон прозират на втори план опити да бъдат сменени отделни административни ръководители, назначени от този ВСС”, коментира Ясен Тодоров. Той припомня, че лозунгът, с който ръководството на Министерството на правосъдието дойде от служебния кабинет, беше върховенство на закона, което преди всичко означава да спазваме нормите на конституцията и закона.

Като цяло не виждам с какво този закон ще допринесе за по-добро правосъдие – по-бързо, по-справедливо и по-предвидимо, обобщава Ясен Тодоров. Членът на ВСС подлага на остра критика и идеята за явно гласуване във ВСС, защото “явният вот е начинът, по който може да бъде контролирано вземането на решение от член на Съвета, ако върху него е оказан натиск”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.