Борисов: Подкрепяхме референдума, но партньорите ни подведоха

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

“Подкрепяхме президента с всички сили за референдума, за съжаление партньорите – не. Готов съм и трите въпроса веднага да ги подкрепя с две ръце, защото са и добри, а и чисто партийно говоря изцяло устройват ГЕРБ”. Това коментира пред парламентарните репортери премиерът и лидар на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес демонстрира позабравена словоохотливост и говори по целия “конспект”.

Във връзка с гласуването в пленарна зала по въпросите за референдум Борисов посочи, че в подкрепа са гласували 55 души от ГЕРБ. “Другите по 5, по 6, по 10, по 3, по 2 и изведнъж претенции все едно са 240. ГЕРБ си е свършил цялата работа и си е изпълнил ангажимента”, обясни Борисов. Той посочи, че най-важната точка в този референдум, която е устройвала ГЕРБ, е била мажоритарният вот.

Нямам укор към депутатите от ГЕРБ, защото над 55 човека бяха там, другите с по една десета, една втора от депутатите, които са били на ГЕРБ в зала. Оказва се, че партията, която най-много е подкрепила референдума, в същото време е най-виновна. Защо?”, попита министър-председателят. ” Според него просто вече депутатите от ГЕРБ са започнали да се дразнят на партньорите за това, че публично само чуваме претенции в същото време в залата ги няма, на комисии – също. – “Ще си седнат малко на столовете и ще работят. Много е лесно да се правиш на голям демократ. За реформите какво се оказа – първата реформа е на вицепремиерът Ивайло Калфин и те не я и подкрепиха. Направихме я по-плавана, но мина и стана”, заяви премиерът Борисов. – “Колегите от Реформаторския блок да се научат, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата им в парламента е да си седят на столовете”, допълни Борисов.

На въпрос какво ще се случи, ако Конституционния съд реши, че за промените е необходимо Велико Народно събрание или откаже произнасяне поради недопустимост, премиерът отговори: “Как мога аз да коментирам Конституционния съд? Какво да се случи? Въпросът не е към мен”. “Ако кажа каквото и да е след един час ще кажете, че Борисов се меси в работата на Конституционния съд”, допълни той.

На въпрос дали трябва да се отложи с една година увеличаването на цената на тока, премиерът посочи: “Заставам зад комисията. Тя е избрана от целия парламент. От девет души, само двама са от ГЕРБ. За това е избрана от целия парламент, за да може като каже КЕВР – това е по тази методика цената, всички я приемаме”.

“Единственото, което трябваше да направим и направих са поне 4-5 срещи със синдикати, бизнес, работодателски организации, министри, за да стигнем до този модел – да предложим на КЕВР различни изходни данни с тези съкращения, които се направиха. Като се произнесат за цената ще я видим”, добави премиерът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.