Даниел Митов: Трафикантите на хора замениха трафикантите на дрога

“Трафикантите на хора замениха трафикантите на наркотици. Това е много доходен бизнес, който не се наказва достатъчно тежко в рамките на ЕС. Опасявам се, че дори и да решим проблемът в Сирия и Либия, тези трафикантски мрежи ще останат и ще продължат да генерират нелегална миграция”.

Това заяви в Ню Йорк министърът на външните работи Даниел Митов пред специалния пратеник на БНТ. В коментар на бежанската вълна, заливаща Европа, Митов изтъкна, че Брюксел не може да си позволява повече да стимулира бежански потоци и затова трябва да се направи всичко необходимо за да гарантират приемливи условия за живот на бежанците извън рамките на ЕС. По думите на българския първи дипломат, “решаването на кризата в Сирия и стабилизацията ѝ като държава е основният въпрос, върху който трябва да се фокусират усилията на международната общност, така че да не се налагат такива огромни движения на хора, които бягат или от ужаса на войната или търсят по добри възможности за тяхното индивидуално и семейно бъдеще”.

“В тази посока разрешаването на конфликтите като тези в Сиря и Либия, които генерират огромните бежански потоци и стабилизирането им като държави трябва да бъде в централния фокус на вниманието на ООН а на световната общност като цяло”. Това подчерта Даниел Митов при всички свои срещи в централата на ООН, информира БНТ. Министърът е в Ню Йорк като член на ръководената от президента Плевнелиев българска делегация на юбилейната 70-та среща на върха на Общото събрание на ООН.

“Европа поема своята отговорност, но изграждането на зони за сигурност и бежански центрове извън ЕС и около самите държави с конфликти е изходът от ситуацията. Това ще демотивира бежанските вълни и опитите за нелегалното пресичане на граници в рамките на ЕС , категоричен е Митов. Той отново подчерта и важността на разграничаването на истинските политически бежанци, бягащи от военни конфликти от икономическите мигранти, за които трябва да се намери работеща формула да бъдат връщани обратно.

Бежанската криза и пътищата за нейното разрешаване ще бъде основен акцент по време на всички разговори на българския първи дипломат в ООН през следващите дни с над 20 външни министри от Европа и света.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.