АБВ със своя редакция на въпроса за мажоритарността

Още в месеците на политическите консултации заявихме, че подкрепяме идеята за референдум по изборното законодателство. Смятаме обаче, че предложеният въпрос за мажоритарността на избирателната система трябва да бъда прецизиран. АБВ ще внесе собствено предложение за редакцията му, което вероятно ще бъде: „Подкрепяте ли въвеждането на смесена избирателна система, при която половината от народните представители се избират мажоритарно“. Така ще бъде ясно за какво точно гласуват избирателите и по-късно парламентът ще има ангажимент, че народът се е произнесъл именно по тази формулировка. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ депутатът от ПГ на АБВ Мариана Тодорова. Според нея, сред останалите политически сили съществува страх от идеята за въвеждане на такова правило, тъй като особено по-малките партии се притесняват, че могат да загубят шанс за участие.
„С една разяснителна кампания би станало ясно, че това не е така. В немския вариант на смесената избирателна система се запазва процентният праг от 4 или 5 процента и партиите, които имат тази подкрепа, влизат. Просто те не биха имали мажоритарно избрани депутати в парламента“, посочи народната представителка от АБВ.

Тодорова обясни още, че от настоящата формулировка на питането не става ясно колко от депутатите трябва да бъдат избирани по мажоритарен принцип, ако отговорът на въпроса събере подкрепата на хората. По думите й страната ни вече има порочен опит от въвеждането на малка мажоритарна квота през 2009 година. Тогава Георги Първанов настояваше тази схема да бъде приложена за минимум 1/4 от общия брой на народните представители. Това не се случи, принципът бе приложен за едва 31 от депутатите и резултатите показаха, че по този начин системата не работи, обобщи депутатът на АБВ.

Мариана Тодорова коментира и въпроса за подкрепа на въвеждането на задължителното гласуване, като посочи, че около него също има спорни моменти и това не е най-подходящият начин хората да бъда мотивирани да гласуват, но все пак е добра стъпка срещу купения и корпоративния вот. „Трябва да се помисли когато на едно право се вменява задължителност, какви биха били последиците. Също така, както нееднократно сме заявявали, ако ние не дадем право за „наказателен вот“ или така наречената „бяла бюлетина“, хората няма да имат пълния избор. Но ако пък се окаже, че голяма или по-голямата част от тях гласуват с тази „бяла бюлетина“ то те оспорват сега действащия политически модел и ще трябва да се мисли за друг такъв, като президентска република, например“.

В заключение депутатът от АБВ коментира и въпроса за електронното гласуване: „Ние сме свидетели колко напредват технологиите и това е бъдещето на изборите. Просто трябва да се измислят най-добрите механизми така, че да бъдат защитени избирателите да няма възможност за манипулации и да бъда съхранена тайната на вота“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.