Даниел Митов: Не мога нито да героизирам някого, нито да обвинявам

Министърът на външните работи Даниел Митов препоръча да не се прибързва с изводите за инцидента със загиналия нарушител на границата, а да се изчакат резултатите от разследването.

„Човешкият живот стои над всичко и за съжаление, след този инцидент загина един от хората, които са пресекли нелегално нашата граница. Разследването трябва да покаже дали са превишени правомощия, или не”, заявии Даниел Митов в предаването „Тази събота” по bTv. – „Не мога нито да героизирам някого, нито да обвинявам. Нашата гранична полиция е подложена под огромен натиск, хората работят под огромно напрежение”, допълни дипломатът.

Засилена е охраната по границата, предприемат се мерки, строят се съоръжения, така че да можем да охраняваме по-уязвимите участъци. Няма как да отиваме, в която и да било от крайностите”, заяви Митов. Според него не можем да бъдем сигурни, че става въпрос за бежанци, както се твърди, тъй като от Афганистан невинаги идват бежанци.

Даниел Митов подчерта, че е важно да се разбере и с какви намерения групата от афганистанци е пресякла българската граница.

„Имаме отговорност както към българските граждани да си опазваме границата, така и към ЕС, защото България е външна граница. Отнасяме се много отговорно към тази своя задача и всички го признават. Не сме оказали на никого, когато става въпрос за хора в нужда, когато бягат от война, от нестабилни райони да бъдат регистрирани и защитени. Това обаче става по съответния ред”, изтъкна Митов. Министърът на външните работи каза още, че нелегалното пресичане на граници е престъпление и проблем.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.