Даниел Митов: Има проблем с попълването на СИК зад граница

Министърът на външните работи Даниел Митов призна по БНР, че МВнР има проблем с попълването на секционните избирателни комисии зад граница, които се откриват единствено заради референдума, който ще се проведе едновременно с местните избори на 25 октомври.

“Отпадна ограничението референдуми да се провеждат само на територията на България. Секциите, които трябва да се отворят са голям брой. Опасяваме се обаче, че в някои държави няма да има особен интерес”, обясни Митов. Той уточни, че работят тясно с ЦИК по решаването на този проблем, за да се види дали е възможно да се направи така, че секциите в чужбина да съответстват на интереса на хората.

“Призовавам политическите партии, участващи в изборния процес, да попълнят своите квоти в секционните избирателни комисии в чужбина, доколкото е възможно. Това ще намали тежестта върху администрацията до някаква степен и е безкрайно необходимо”, апелира Даниел Митов. Министърът изтъкна, че МВнР има проблем с попълването на самите Секционни избирателни комисии. Митов припомни, че на последните парламентарни избори се е наложило от МВнР да помолят хората от държавната администрация да се включат в организацията и да попълнят Секционните избирателни комисии”.

През тази година допълнителен проблем е, че членовете на СИК зад граница ще бъдат лишени от конституционното си право да гласуват на местните избори, тъй като ще бъдат далеч от своите секции по местоживеене. Преди ден, на последното заседание на правителството, Митов предложи да бъдат увеличени командировъчните на членовете на СИК зад граница, изпратени от МВнР, за да имат стимул да се включат в работата на комисиите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.