„Алфа рисърч”: ГЕРБ-16,9%, БСП-15,1%, ДПС-6,9%, АБВ-6,1%, България без цензура-5,5%

Ако евроизборите бяха днес, те щяха да бъдат спечелени от ГЕРБ с почти 2% преднина пред БСП – с 16,9 на сто от гласовете срещу 15,1 за социалистите. Това показват данните от февруарското проучване на „Алфа Рисърч” за електоралните нагласи и одобрението към институции и политически лидери.

Данните показват ръст на одобрението към две формации – „България без цензура”, която за удвоява януарските 2,6 % и сега получава 5,5 % – и ДПС, при която има ръст от 0,7, който обаче е в рамките на статистическата грешка при подобни проучвания.

Така за ДПС през февруари биха гласували 6,9 от анкетираните, за АБВ – 6,1%, а за Реформаторския блок – 5%.

Според анализа на „Алфа Рисърч” партия “България без цензура” взима значителна част от бившите избиратели на “Атака” и групи от ГЕРБ и ДБГ. Ръстът на избиратели към партията идва основно от по-малките населени места и някои областни градове. Мъжете силно преобладават над жените, както и възрастовите групи 18-30 г. и 50-60 г., сочат данните от изследването.

Ерозия на доверието към политическата класа, усещане за безизходица и дълбок скептицизъм към способността на политическите сили за промяна на ситуацията в страната, показва проучването на агенцията, проведено в периода 17 – 22 февруари 2014 г.

След известна стабилизация, доверието към правителството отново бележи спад и стига до 18%. Недоволните от кабинета нарастват до 53%, като те са мнозинство във всички социални групи, с изключение на българските турци. С нови 5 на сто, от 20% на 15% намаляват оптимистите за развитието на страната в близко бъдеще.

С 9 на сто доверие и 65 на сто недоверие парламентът носи много повече негативи, отколкото позитиви на участващите в него политически сили. 63% от хората заявяват, че е по-добре да се отиде на нови избори, отколкото да се продължава работа по досегашния начин.

Свързани публикации

2 Comments

  1. И още нещо: как можете да публикуване изследване, което дава на някакво си несъщестувващо абсд някакви проценти като те не са партия, не са се обявили, не събират последователи и т.н. некоректно е това, спрете с подобни манипулации. моля Ви не публикувайте нагласените врачувания на тази агенция. на кого е от полза това?

  2. Защо не се направи нещо много просто като сте медия за контрол на незнам какво си. направете една табличка, в нея напишете имената на всички т.н. социологически агенции, в това число и социологическата агенция, наречена КНСБ. В нея включете основните партии и по месеци какво са врачували социолозите. След изборите го публикувайте и направете някаква медийна коалиция, които са най-далеч било защото не го владеят този занаят, било защото са купени да се скрият, да си посипят главата с пепел и никоя медия никога да не им обръща внимание. Защото сега да ме прощавате, ама спекулирането с нагласите ми изглежда като да назначиш педофил за учител на малки дечица в интернат.

Leave a Reply

Your email address will not be published.