Галъп: АБВ с шанс за европарламента, Бареков и ВМРО с 6%

БСП и ГЕРБ ще бъдат в изключително равностойна надпревара за Европейските избори. Движението АБВ има реални шансове за присъствие в Европейския парламент. “България без цензура”на Николай Бареков продължава възходящата си тенденция. Това са част от изводите във февруарското издание на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”. Изследването е проведено между 31 януари и 10 февруари чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна.

Според проучването БСП и ГЕРБ ще получат съответно 19 и 18% подкрепа.

Традиционно стабилни са нивата на електорална подкрепа на ДПС (между 6 и 7%), а по всичко личи, че очертаващата се коалиция на “България без цензура” с ВМРО успешно мери ръст с Реформаторския блок. Около 6 % за коалицията около “България без цензура” срещу 4 – 5% за реформаторите. .

Няма особена динамика в доверието към институции и личности, с изключение на спада в доверието на Гeорги Първанов. Той обаче остава сред политическите личности с най-високо одобрение. Подобна е ситуацията и при Ивайло Калфин, който се ползва с доверието на 22% от пълнолетните българи. Едва 14% от анкетирани заявяват доверие в парламента, 26% – в правителството и 30% – в президента.

Данните от изследването на “Галъп” показват, че само половината от подкрепата на АБВ идва от средите на хора, които в последните избори са гласували за БСП. Останалата част идва от хора, които твърдят, че не са гласували, а също и от гласували за ГЕРБ, както и за по-малки партии.

Ако при БСП най-често се среща самоопределението „социалист”, но се среща и „комунист”, то при АБВ „социалист” също е най-често срещаното, но редом с него чувствително присъства и „социалдемократ”, срещат се и други самоопределения. Нужни са данни и от следващи изследвания, за да се установи по-подробен портрет на АБВ, отбелязват от „Галъп”.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.