Алфа Рисърч за евровота: ГЕРБ – 17.6%, БСП – 15.9%, ДПС -6,2%, ББЦ -4,9%

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес за ГЕРБ биха гласували 17.6%, за БСП 15.9%, за ДПС – 6,2% и за ББЦ-4,9%. Това показват данните от огласено днес проучване на Алфа Рисърч на старта на предизборната кампания, което включва всички регистрирани за участие 21 партии и коалиции, съобщи БГНЕС. Авторите на изследването изтъкват, че левицата е постигнала почти максимална мобилизация на симпатизантите си, докато ГЕРБ има по-широка, но не особено мотивирана да гласува периферия. В този смисъл, според „Алфа Рисърч”, от това дали ще отидат до урните тези гравитиращи около ГЕРБ избиратели, които не са твърди негови привърженици, ще зависи финалният победител на евро изборите.

“България без цензура”, АБВ и Реформаторският блок запазват шансовете си за евродепутати, като ББЦ е най-разпознаваема и популярна, но с най-мобилни и непоследователни избиратели, което води до лек спад през април (до 4.9%), коментират социолозите.

Симпатизантите на АБВ, обратното, са по-устойчиви в избора си и след стихването на първоначалните остри атаки от страна на БСП, формацията на бившия президент частично възвръща позиции (4.5%). Реформаторският блок (също 4.5%) е с най-лоялен твърд електорат от трите нови играчи, но въпреки коалиционния си формат не успява да привлече достатъчно подкрепа, гарантираща му сигурно място в европарламента. Липсата на обединяваща мотивация за вот в полза на блока е основното предизвикателство в предизборната му кампания.

През април Атака излиза от най-ниската си точка на подкрепа и достига до 2.5%. При НФСБ има лек спад (3%), но трябва да се има предвид, че партии със сходни наименования отнемат част от националистическия вот.
Нито една от останалите 13 партии, регистрирани за евровота, не събираповече дори 1 процент подкрепа.

Въз основа на електоралните нагласи на старта на предизборната кампания, могат да се очертаят следните три хипотези за изхода й, подредени по степен на вероятност: Първа хипотеза – увеличаване на избирателната активност и стабилизиране на партиите, които имат шанс да прескочат бариерата (АБВ, ББЦ, РБ, и по-слабо вероятно – някоя от националистическите формации). При максимално оползотворяване на гласовете им, те могат да получат до 4 мандата. В този случай ГЕРБ би имала 6 мандата, БСП – 5, и ДПС – остава с 2.

Втора хипотеза – “потъване” на по-малките партии за сметка на големите и спечелване максимум на 1 мандат от някоя от тях. Тогава ДПС ще има три мандата, а ГЕРБ и БСП биха постигнали съответно 7 и 6 мандата.

Трета хипотеза – минимална избирателна активност при максимално разпиляване на гласовете между повече малки формации, без те да успеят да привлекат по-големи електорални ядра. В резултат – разпределяне на евродепутатските места единствено между ГЕРБ, БСП и ДПС, с възможно равенство между първите две, показва проучването на Алфа Рисърч.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.