“Екзакта”: При избори днес в НС със сигурност влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ

Ако изборите се провеждаха на 27 май, със сигурност в следващия състав на Народното събрание биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ. Това показват данните за електоралните нагласи от майското изследване на „Екзакта”. Към момента запазват шансовете си за присъствие в следващия парламент както Атака, така и АБВ. Във всеки случай, би било необективно и некоректно спрямо получените от „Екзакта” резултати тези партии да бъдат оставени категорично извън парламента, изтъкват авторите на изследването. Социолозите разчитат в тези данни мобилизация от предизборен тип на основните политически ядра на основните партии, като това обяснява и защо се покачват рейтингите на повечето лидери на политически партии.

ГЕРБ остава първа политическа сила с 24,5%, а БСП втора с 14,4%. Електоралната тежест на ДПС в края на месец май е 7,3%, а на РБ – 6,2%. Следват ПФ с 5,1%, Атака с 3,4% и АБВ с 2,8%.

Политическата подкрепа за ГЕРБ е по-висока сред хората на възраст между 50 и 59 години и сред високообразованите респонденти. Най-нисък е електоралният дял на ГЕРБ сред нискообразованите и сред ромите.

БСП получава електорален дял, по-висок от средния сред жените, сред хората на възраст над 59 години и сред нискообразованите респонденти. Най-ниска е електоралната подкрепа за БСП сред избирателите на възраст до 30 години.
Реформаторите имат най-много избиратели сред образованите и трудовоактивните хора, както и сред жителите на столицата.

Патриотичният фронт НФСБ-ВМРО е популярен сред високообразовани жители на големите градове, коментират от “Екзакта”.

Кои са най-одобряваните политици?

Практиката ни на анализатори на обществените процеси показва, че през месец май нагласите в обществото са по-позитивни и това влияе благоприятно върху рейтингите на повечето политици, коментират авторите на изследването.

Най-одобряваният български политик през месец май е столичният кмет Йорданка Фандъкова, която получава подкрепата на две трети от българите и е повишила рейтинга си за последния месец с нови 2%.

Със значим ръст на одобрение (от 6%) в сравнение с данните от предишния месец е Георги Първанов, който е одобряван от две трети от избирателите на БСП.

В топ 10 на българските политици намират място един настоящ кмет (Йорданка Фандъкова), шестима министри в настоящия кабинет на ГЕРБ, един бивш президент и настоящ лидер на партия (Георги Първанов), настоящия президент, настоящия председател на парламента, настоящ заместник председател на парламента (Красимир Каракачанов) и настоящ лидер на парламентарна група – Валери Симеонов.

Ето и подредбата на 12 от най-одобряваните политици:

1. Йорданка Фандъкова 66%
2. Лиляна Павлова 55%
3. Петър Москов 46%
4. Бойко Борисов 44%
5. Ивайло Калфин 43%
6. Томислав Дончев 41%
7. Георги Първанов 37%
8. Румяна Бъчварова 33%
9. Цецка Цачева 31%
10. Росен Плевнелиев 31%
11. Красимир Каракачанов 29%
12. Валери Симеонов 29%

Рейтингът на лидерите на ПГ

В сравнение с предходния месец, през май най-изразително се покачва рейтингът на съпредседателя на ПГ на РБ – Радан Кънев (с 6%). Ръст в рамките на по 2-3% регистрираме и за работата на всички останали председатели на парламентарни групи.
Валери Симеонов запазва позицията си на най-одобряван лидер на парламентарна група. За последния месец той печели нови 4% подкрепа за работата си и в момента е одобряван от 29% от българите.
Следват Радан Кънев и Цветан Цветанов, които са одобрявани съответно от по 27% и 23%. Регистрираме ръст на подкрепата и за двамата политици, включително и сред симпатизиращите на партиите им.

За последния месец с 4% нараства одобрението за работата на Михаил Миков като председател на ПГ на БСП Лява България. В сравнение с предишните месеци регистрираме разширено влияние на Михаил Миков и сред избирателите на неговата партия.
През последния месец рейтингът на одобрение на Волен Сидеров нараства с 2%.

Ръстът на рейтингите на одобрение на повечето лидери на парламентарни групи, както и разширяването на влиянието им сред собствения им електорат е сигурен белег за полагане на усилия от тяхна страна във връзка с предстоящия местен вот. Така рейтингът им на одобрение не е в резултат единствено на законотворческата им дейност. Макар и далеч от времето, определено като начало на кампанията за местни избори, зачестяват срещите на партийните лидери от предизборно естество с партийните активи и с избирателите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.