Сова Харис: Очертава се дясноцентристко мнозинство

Избираме между 20 партии и коалиции

Ако парламентарните избори повторят декларираните в момента нагласи на хората, които твърдо са решили да гласуват, то може да се предполага, че след вота ГЕРБ ще получи около 98 депутатски места, БСП ще разполага с около 66, ДПС – с 33 места, ББЦ – 15 или 16, РБ – 14 или 15, и ПФ ще разполага с около 13 места, показва проучване на “Сова Харис”.

“Сега махалото определено се намира вдясно и това води до подобряване на резултата на ГЕРБ.(…) С декларирана подкрепа от около 200 хил. гласа Реформаторският блок също изглежда сигурен участник в 43-тото Народно събрание.
На тези избори традиционната десница излиза консолидирана с нов проект и изглежда че отново ще заеме мястото, което имаше синята коалиция”. Това заявява Васил Тончев в коментар на резултатите от последното проучване на електоралните нагласи, цитиран от БГНЕС. Според социолога, ако не се случат изненади и прогнозите се възпроизведат в голяма степен, то следващият мандатоносител трябва да е ГЕРБ, които ще могат да направят избор, а най-очевидната конфигурация е дясноцентристко мнозинство, при което обаче трябва да включат поне два по-малки партньора. Анализите на “Сова Харис” показват, че дори и в този случай мнозинството не би могло да разчита на подкрепа от повече от 130 депутати, което го прави доста крехко.

Според данните от проучването, след успеха си на Европейските избори коалицията около “България без цензура” е на път да потвърди резултата си и на предстоящия вот, а коалицията между НФСБ и ВМРО-БНД измества “Атака”.

След електоралния шок, който БСП получи на изборите за Европейски парламент, прогнозата за резултата на социалистите изглежда най-рискована. Декларираните нагласи обаче показват, че сред левия електорат настъпва сериозна консолидация,
но нивото от близо 950 хил. гласа, достигнато през 2013 г., изглежда непостижимо поради наличието на новите формации конкуренти за същите гласове като АБВ и “Движение 21”. Преминаването на ниво от 800 хил. гласа ще превърне БСП в трудно заобиколим фактор или най-малкото в значима опозиция на всяко следващо десноцентристко мнозинство, коментират от “Сова Харис”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.