“Галъп”: ГЕРБ-20,9%, БСП-20%, ДПС-6,4%, ББЦ-5,3%

Изборите в Младост - сериозно изпитание за комисиите

Четири партии ще излъчат евродепутати, показва поредното изследване на “Галъп Интернешънъл”. За ГЕРБ биха гласували 20,9% от хората, за БСП – 20 на сто, за ДПС – 6,4, а за коалицията около партията на Николай Бареков „България без цензура“ – 5,3.
По-малко от два месеца преди европейските избори електоралните нагласи към ГЕРБ и БСП продължават да са на сходни нива – 20,9% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, а 20% за БСП, коментира политологът Първан Симеонов. Той изтъкна, че ДПС по традиция остава стабилно на нива над 6%. По думите на директора на „Галъп” сред новите формации “България без цензура” запазва най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент с над 5% заявени електорални нагласи.
АБВ остава с дялове над 3%, а Реформаторският блок отбелязва спад до нива близо до 2% и това поставя под съмнение възможността на двете формации да преминат бариерата на предстоящите евроизбори, показва проучването.
Битката при националистите продължава да е оспорвана, като засега не се потвърждава хипотезата, че проруската позиция предизвиква видим ръст при електоралния потенциал на “Атака”, изтъкна Симеонов. – В момента НФСБ и “Атака” са на сходни позиции с малко над 2% и ще им е необходима сериозна мобилизация, ако искат да имат евродепутат, коментира политологът.
„Ако ДПС номинира Делян Пеевски например официално, това ще промени доста сериозно картината на политическия дебат. В състояние е няколко неща да се случат. Например някаква много силна протестна мобилизация, или пък някакъв голям скандал. И тогава дебатът ще стане по-различен. Но да речем, че първите 11 мандата би трябвало да са запазени за ГЕРБ и за БСП, посочи още Първан Симеонов.
Според изследването на “Галъп” една четвърт от българите имат доверие в правителството, а 30 на сто – в президента. Парламентът се ползва с доверието на едва 12% от хората и това е обичайно ниска стойност за тази институция.
Изследването на “Галъп интернешънъл” е проведено между 28 март и 3 април сред 1013 пълнолетни граждани в цялата страна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.