“Алфа Рисърч”: 65% възприемат бежанците като заплаха

63% от българите смятат, че бежанците са заплаха за нас, 35% от хората у нас не смятат бежанците за заплаха, а само 2% са без мнение. Това показват данните от проучване на агенция “Алфа рисърч”, проведено от 5 до 7 септември 2015 г. по поръчка на предаването на БНТ “Референдум”. Те бяха огласени от директорката на “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова на форум, посветен на бежанския проблем, организиран от евродепутата Светослав Малинов. Димитрова коментира, че сред българите, които досега са изявяваха като едни от най-големите еврооптимисти, се наблюдава ръст на страховете и на европесимизма. Като доказателство за думите си социоложката изтъкна, че само 17% от анкетираните смятат, че Европа ще се справи с бежанската вълна, докато 36,3% са убедени, че Европа няма да се справи и кризата ще доведе до нейния упадък.

Най-много са българите, които прогнозират, че ще ЕС ще овладее кризата, но бавно и трудно – малко над 43% споделят това мнение. На първо място сред мерките, които гражданите искат държавата да предприеме е борбата с каналите за трафик на хора – 89%; подобряване на работата на институциите, свързани с бежанската тема – 82,9 на сто; усилване на оградата по границите ни – 75,9%.

Въпреки че страховете растат, българските граждани не подкрепят крайните позиции – нито затварянето на границите – за това настояват 11% от запитаните, нито широкото им отваряне за икономически емигранти или бежанци, което се подкрепя от 3,7% от участниците в допитването.

Около 57% от българите смятат, че трябва да съгласуваме политиката си по въпроса с европейската, но 39,2 на сто държат всяка страна да решава сама за себе си. 44% пък настояват за общо европейско решение на бежанската криза. Механизмът на ЕС за разпределяне на бежански квоти в страните-членки подкрепят 63%, а 34 на сто от запитаните са против.

Само 27% от българите са съгласни нашата държава да поема издръжката на мигрантите от бюджета, сочи проучването на “Алфа Рисърч”.

Боряна Димитрова коментира, че най-негативно настроените спрямо бежанците са нискообразованите и жителите на селата, както и най-младите българи, дори тийнейджърите. А най-отворени към бежанците са високообразованите, богатите и дясно ориентираните жители на големите градове, допълни директорката на “Алфа Рисърч”.

(Графика: БНТ)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.