Пловдивчани на протест срещу нова велоалея

Граждани от Пловдив са недоволни и протестиращ срещу нова велоалея в града.

Според първоначалния проект, велоалеята е трябвало да бъде от северната страна на бул. “Мария-Луиза”, но от няколко дни асфалтът се фрезова от южната. С това се унищожават джобовете за паркиране. При паркирането колите неизбежно ще навлизат във втора лента, с което ще се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Булевардът ще се накъсва заради затрудненията с паркирането и пешеходната пътека, която се намира на 200 метра от ул. “Петко Д. Петков. Този паркинг, според граждани, ако се премахне ще доведе сериозни загуби на общината, защото се намирал в “Синя зона”. Също така е търговските обекти по булеварда пак ще понесат сериозни загуби, от което пак губи общината, а движението в района да се усложни.

При строежа на велоалеите се унищожават тротоари, тревни площи, дървета. Проличава нефункционалност и противоречия с интересите на пешеходци, на дребния и средния бизнес.
Кметът на район „Централен” Георги Титюков обаче е непреклонен – велоалеята ще бъде изградена. Той уточни, че стратегията за развитие на велосипедния транспорт е замислена преди 5 години и наистина първоначалната идея е била велоалеята да бъде от другата страна. Сега обаче е взето решение да има лента за колоездачи и в двете платна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.