Жителите на Симеоновград се вдигнаха на протест

На жителите на Симеоновград съвсем им преля чашата и отново се вдигнаха на протест заради – не просто мръсната, а направо отровна вода, която не става нито за пиене, нито дори за хигиенни нужди. От години насам тя е с петкратно завишено съдържание на манган – от 40 микрограма на литър на 200 микрограма, но през последните месеци убийственият коктейл бил обогатен и с кал, както и всевъзможни други утайки. За да не са голословни, жителите на различни квартали показаха как изглеждат бутилките с вода, която са наточили преди да излязат на протеста.

Положението през последните седмици стана съвсем нетърпимо заради адските горещини. На симеоновградчани се налага да оцеляват, като си наливат бутилки и туби от кладенци и извори, а за пране да не говорим. Дори кметът Пейчо Стайков не прави изключение. Бащата на градоначалника се явява спасителят в къщата, който непрекъснато е „командирован“ в съседните села да зарежда с чиста вода. Кметът Стайков ще поиска от хасковското ВиК, под чиято шапка е местното предприятие, да обезщети абонатите си, като опрости част от сметките им.

Освен, че от чешмите им тече цялата Менделева таблица, за този „лукс“ жителите на Града на Марица се бъркат в джоба с по плащат 2.48 лв. на кубик. Което нарежда Симеоновград на едно от най-високите цени на водата у нас. Единствено в Хасково тарифата достига точно 3 лв.

Шефът на местното ВиК Любомир Гевезов се опита да оправдае цената с многото поскъпвания на тока. Водата се доставяла с помпи и заради това нямало как и водата да не поскъпва заедно с ел. енергията. “Цената на водата се определя като всяка стока от себестойността”, пък отсича главният инженер на водното дружество в областта –  Никола Каракехайов. А от чешмите тече мътилка, понеже от дружеството почистили някои кладенци, за да намалят съдържанието на манган във водата.

През март, когато симеоновградчани пак протестираха, шефът на ВиК опита да обясни причината за зловещия коктейл, който съгражданите му пият, с ремонта на т.нар. „път убиец” – ул. „Съединение”, на която през 2011-та, навръх Великден, пиян шофьор уби 6 деца, тръгнали на църква. Тъй като донякъде трагедията бе причина не само от алкохола, но и от дупките, заради които улицата бе заприличала на швейцарско сирене, премиерът Бойко Борисов разпореди ремонт на улицата, финансиран от държавния бюджет. Шефът на ВиК  обаче смята, че това предизвиквало много аварии на водопровода, които са почти ежедневие, а честото заради спиране и пускане на водата отлаганият по тръбите в течение на години манган се отлепвал от стените им и поемал към чешмите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.