Пловдивските университети с обща програма за Нощта на учените

С обща програма ПУ „Паисий Хилендарски“, МУ, УХТ и АМТИИ отбелязват Нощта на учените в Пловдив на 26 септември -събитие, което се провежда едновременно в над 300 града в света.

Публични лекции, посветени на Годината на човешкия мозък, са едни от първите събития в програмата на Европейската нощ на учените в Пловдив, в днес, 26 септември, съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и Весела Казашка, координатори на проекта от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Пловдивският университет традиционно участва в провеждащата се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света „Европейска нощ на учените 2014” – K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието). В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието” – „Европейска нощ на учените 2014” K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на човешкия мозък.

Проектът K-TRIO 2 за „Европейска нощ на учените“ се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”. ПУ „Паисий Хилендарски” е част от консорциум участници, сред които са Нов български университе – координатор на проекта, Британски съвет в България, Единен център за иновации към БАН, Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийския университет, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев”.

След официалното откриване в 17:00 ч. на 26 септември от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в зала „КОМПАС“ на университета стартира модулът с публични лекции, посветени на Годината на човешкия мозък под надслов „Как научните изследвания на човешкия език носят полза на бъдещите поколения“. Първата тема „Език, мислене, „общуване“ между хора и компютри“ ще бъде представена от гост-лектора проф. д-р Светла Коева, директор на Института по български език към БАН. Като ръководител на Секцията по компютърна лингвистика проф. Коева ще говори за езика и мисленето, навлизайки в най-трудните въпроси пред съвременната хуманитаристика: какво ни отличава като хора; влияе ли езикът върху мисленето; билингвизъм – интересни факти; как хората и компютрите се учат да общуват; кой е езикът, който разбират компютрите; има ли изкуствен интелект; общуване между хора и компютри – реалността и бъдещето.

Университетът организира и изложба със снимки от Националния фотоконкурс „Пътешествия в света на знанието. Науката през моите очи“. Победителите ще получат наградите си между 18:15 и 18:30 ч. в зала „КОМПАС“. Във фотоконкурса участваха 24 автори с общо 79 любителски фотографии, които бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук. Снимките са разгледани над 23 509 пъти, като „географията” на посещенията показва 32 страни от Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Отбелязани са 7388 харесвания, които са база за класирането. Първите 20 фотографии по брой на гласовете в социалната мрежа оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двора на университета от 26 до 30 септември.

Във фотоконкурса участваха 24 автори с общо 79 фотографии, които бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук. Фотографиите са разглеждани 23509 пъти, като „географията“ на посещенията показва 32 страни от Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Отбелязани са 7388 харесвания, и са направени 171 коментара. Участниците отново ни убедиха, че умът и сърцето работят заедно, че в природата има мъдрост, красота и доброта и като прозрем, че те вървят ръка за ръка, дъхът ни спира. Пътешествията на участниците в света на знанието ни отведоха в десетки паралелни светове – видими и невидими, материални и духовни, разказаха доц. д-р Петя Бъркалова и Весела Казашка. През погледа на фотографите науката изглежда като разгадана загадка, преживяно общуване с природата, поклон пред сътворенията на човешкия ум, възхищение от хармонията на зветовете и звуците, от съвършенството на Земята и силите управляващи миросъзданието.

Веднага след церемонията по връчването на наградите от фотоконкура е модулът „Европейски корнер“, в който тази година е предвидено представяне на стихосбирката „Стъпки 6“ с поетични творби на български учени. От 19:00 до 20:00 ч. в същата зала с призива „Запознай се с учен” отваря врати Научното кафене „Кристалография” с домакин доц. Стела Статкова от Химическия факултет. Тя ще развие темата „Магията на кристалите” чрез откритията на акад. Иван Костов – световно признат учен в областта на минералогията и кристалографията, както и на Дороти-Мeри Ходжкин, получила обществено признание за приноса и в развитието на кристалографията на протеините, носителка на Нобелова награда за химия.

По същото време в западния двор на Ректората ще започне представянето на теренните лаборатории на университета. Тази година ще бъде подредена изложба на студентите от Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ със снимки от теренните им проучвания на тема „Културно-историческо наследство в Средните Родопи – Загражден, Давидково, Стърница“.

В Медицинския университет Нощта на учените стартира в късния следобeд – 16:00 часа в Аудиторния комплекс на бул. „Васил Априлов” №15А. До 18:30 ч. там ще се проведе дебатът „Човешкият мозък – отвъд границите на познанието“, посветен на невронауката и предизвикателството да помечтаем отвъд постиженията на съвременната наука. Като участник в един от съревноващите се отбори е поканена и доц. д-р Мария Шнитер от Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Модератор на дебата е тв водеща д-р Неделя Щонова. Отборът победител ще получи възможността да участва в престижен международен научен форум.

Петъчното соаре „Храна за размисъл“, организирано от 18.30 до 23.00 ч. в Аудиторния комплекс, включва няколко забавни формата: „Танцувай с мен“; „Арт ателие“; Клуб „Интелигентност“ с участието на проф. д-р Дроздстой Стоянов и негови студенти; Градинско парти и Коктейл „Храна за мозъка“. От 14:00 до 17:00 ч. МУ – Пловдив съвместно с УХТ организира пътуваща академия, в нейните рамки студенти, докторанти и млади учени от двата университета ще направят презентации в хуманитарни и професионални гимназии под тепетата.

Свое „Научно кафене“ е обособил и Университетът по хранителни технологии. То е под надслов „Постиженията на младите изследователи – нови рецепти и технологии” и ще се проведе от 18:00 до 20:00 ч. А след него до 22:00 ч. ще бъде открита изложбата с дегустация „Храни, стимулиращи мозъка“.

По традиция от предишни години студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 ч., където от 20:00 до 22:00 ч. пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на концерта „Кристално чисто“ с изцяло автентичен български фолклор. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев и хореограф Стефан Йорданов, както и студенти от Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тъй като концертът освен финално събитие е и музикалното послание на програмата, за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на неравноделните ритми на българската фолклорна музика.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.