Протест и контрапротест около Народното събрание

Граждани, събрали се в градинката зад парламента, за да изразят подкрепата си за съдебната реформа, хвърлят домати по служебния вход на Народното събрание, показа в свой репортаж Нова ТВ. По думите на репортерката, протестът е доста рехав и на практика на всеки протестиращ се пада по един полицай.

Пред Народното събрание пък са се събрали контрапротестиращи, които настояват за оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Един от тях, който застана пред камерата на „Здравей, България”, заяви, че е тук заради свои приятели. На практика се видя, че част от контрапротестиращите отново не знаят с каква цел са се събрали пред парламента.

Протестиращите бяха категорични, че предложените в последния момент от ДПС промени в Конституцията, са „подмяна на истинската съдебна реформа”. Предлагали я „ченгета от „Държавна сигурност” и въпросните „козметични промени” щели да оставят нещата такива, каквито са и в момента или дори да ги влошат.

Както вече е известно, във вторник ДПС предложи вече подготвеният законопроект за промени в Конституцията да се изтегли, а на негово място веднага да се внесе нов, направен на базата на трите точки, по които вече има съгласие – разделянето на ВСС, засилване ролята на Инспектората и прекия избор на магистрати – и съответно подкрепен от 180 народни представители, което ще направи приемането му много по-бързо.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев, който от един момент нататък участва в консултациите на Бойко Борисов с Лютви Местан, категорично отхвърли подобна възможност, а по-рано днес потвърди тази си позиция и при участието си в сутрешния блок на bTv.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.