Кметицата на Гърмен забрани ромски протест, те блокираха селски път

Около 500 роми от квартал „Кремиковци” в Гърмен излязоха на протест. Демонстрацията е срещу събарянето на незаконните им къщи. В момента ромите от кв. „Кремиковци” се намират на разклона за село Гърмен и село Ковачевица и са блокирали пътя към двете села.

По-рано през деня ромите се събраха пред евангелистката църква в махалата и като планът им бе за шествие до площада в общинския център. На изхода на махалата обаче жандармеристи с щитове преградиха пътя им, тъй като кметицата на Гърмен Минка Капитанова не даде разрешение за протеста, показа bTv в свой репортаж от мястото на събитието.

Един от организаторите, Юлиан Герасимов, изрази мнение, че Минка Капитанова се опитва да ги сплаши – разрешила им е протест само в махалата и ги е заплашила с глоби, ако тръгнат към центъра. По думите му тя се е опитала да ги вкара в „политически игри” като заявила, че молбата за протестното им шествие е написана от бившия градоначалник Ахмед Башев.

“Готови сме на неподчинение и в края на месеца сме на жълтите павета”, обяви Герасимов. По думите му тогава в София ще се съберат роми от цялата страна, като освен това добре дошли са и всички българи, които са се почувствали ощетени.

В края на юни бяха съборени 4 незаконни къщи в квартала, а преди дни – в понеделник и вторник – още 6. Предвидени за събаряне са общо 114 постройки в кв. Кремиковци.

Няма да има национален протест, заяви в парламента ромът-депутат он ДПС Илия Илиев.

(Източник и снимка: bTvnews )

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.