Тихомир Безлов: Съдебната реформа е много ограничена и не засяга основните проблеми

Съдебната реформа е много ограничена и не засяга основните проблеми, от които страда системата. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. По думите му, фундаменталният проблем е в групата магистрати, които за последните 15 години са успели да стигнат до върха на съдебната система и да задават статуквото.

Според Тихомир Безлов, който от години следи отблизо борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, както и състоянието на съдебната система, промяната в Конституцията е опит от управляващите да демонстрирарат усилие в подобряване на ситуацията с останалите теми – вътрешна сигурност и правосъдие, а проблемът е, че не се променя магистратският елит, който стои отгоре и се е бетонирал.

“Магистратският елит вече е толкова устойчив, че на практика има по-голямо влияние от изпълнителната и законодателната власт. И докато не се промени това, тоест докато няма нагласата, че може да има осъдителни присъди срещу силните на деня, срещу икономически силни хора, срещу икономико-криминално силни, нищо няма да се случи“, изтъкна Тихомир Безлов. Той прогнозира, че зависимостта на съдебната власт може да се отслаби, ако се постигне политически консенсус, тоест политиците да се съгласят, че трябва да има промяна сред магистрастките елити. По думите му в системата трябва да влязат хора, които не се обвързани с адвокатски лобита. Трябва да започне и разследване на магистратите, по примера на Румъния, каза още анализаторът Тихомир Безлов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.