Журналисти протестираха пред Съдебната палата в защита на колеги

Главният прокурор Сотир Цацаров: Оправдателните присъди станаха прекалено много

Журналисти от различни печатни и електронни медии протестираха днес пред Съдебната палата в столицата в защита на колегите си Алексей Лазаров и Николай Стоянов. Преди дни двамата редактории от финансовия седмичник “Капитал” бяха разпитвани във връзка с тяхна публикация, за която в прокуратурата има постъпил “сигнал”, че всява паника навръх банковата криза в края на юни.

Става дума за статия, поместена на 27 юни и озаглавена “Паниката е по-голяма от проблема”. В нея се коментира кризата в Корпоративна търговска банка и последвалото масово теглене на спестявания от Първа инвестиционна банка. Сигналът срещу двамата журналисти пък е подаден от управителя на фирма “Водстрой-98”.

Както е известно, сред случилото се с КТБ и ПИБ управителят на БНБ Иван Искров инициира законови промени, предвиждащи строги наказания за публикации и предавания, които могат да създадат паника сред вложители или да застрашат стабилността на банковата система. Още тогава анализатори и политици предупредиха, че това е опит за налагане на цензура. Въпреки това законовите промени бяха приети на 16 юли от предишното 42-ро Народно събрание.

В конкретния казус с колегите от в. “Капитал” прокуратурата определи поднасянето на фактите и оценките в тяхна статия като “манипулативно” и обясни привикването им с това, че Наказателно-процесуалният кодекс задължава прокуратурата да провери всяко постъпило съобщение за извършено престъпление.

По същото време, когато е излязла тяхната публикация, политици от ГЕРБ и БСП нееднократно говориха за криза в банковата система, а Бойко Борисов твърдеше, че държавата е пред фалит и призоваваше да се извика МВФ. Прокуратурата бе сезирана за това и др. подобни изказвания, но не реагира по същия начин и не обвини авторите им в създаване на паника и предпоставки за трусове в банковата система.

Днес инициаторите на журналистическия протест от Центъра за развитие на медиите (ЦРМ) определиха действията на прокуратурата като заплаха за свободата на словото.

“Подобни привиквания са много лош сигнал и ние няма да пропуснем да алармираме нашите партньори – европейски и международни”, коментира Асен Величков от ЦРМ.

Протестът пред Съдебната палата бе организиран в социалната мрежа “Фейсбук”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.