Ескалация на напрежението в Пловдив, счупени са прозорците на Джумая джамия

В Пловдив има ескалация на напрежението при провеждането на протеста срещу иска на Мюсюлманското вероизповедание за получаване на собствеността върху Куршум джамия в Карлово.

Протестиращите, които според “Фокус” са над 1500 човека, са счупили прозорците на Джумая джамия. Демонстрантите саа хвърляли павета, камъни и бомбички по сградата, като в резултат на тези действия всички прозорци са били потрошени. Полицейските кордони не са успели да спрат протестиращите граждани, които след това са се преместили пред сградата на турското консулство. Пред консулството има служители на пловдивската жандармерия, екипирани с каски и щитове.

Както вече съобщихме, в Пловдивския апелативен съд продължава делото за Куршум джамия в Карлово. В Пловдив има три автобуса с граждани на Карлово. Тук е и кметът на града.

Протестът в Пловдив е организиран и в известна степен направляван от Инициативния комитет, създаден в Карлово. По-рано днес пред демонстрантите беше прочетена декларацията на общинските съветници на Карлово, с която се иска признаване на турския геноцид над българите.

Куршум джамия е построена по време на османското нашествие през 15 век върху носещите колони на разрушения тогава християнски манастир “Свети Спас”. Досега е съществувала като паметник на културата.

Мюфтийството в Пловдив води още пет дела за възстановяване на собствеността на имоти на територията на Пловдив и Карлово.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.