ВМРО постави нова плоча в памет на Списаревски

По повод 99-тата годишнина от рождението на капитан Димитър Списаревски представители на ВМРО поставиха нова паметна плоча в негова чест.

Плочата е изработена и монтирана от общинския съветник от ВМРО в София Димитър Антов. Паметният знак е положен пред паметника на летеца на бул. „Кап. Димитър Списаревски“ в столичния квартал „Дружба“.

Преди два месеца младежите от ВМРО в София почистиха мястото. През 2011 година именно ВМРО почисти забравения и обрасъл паметник. Тогава също бе поставена плоча, но през годините тя се разруши.

Новата плоча е от черен мрамор и е с текст, посветен на героя – защитник българското небе.

На откриването на паметния знак присъстваха Карлос Контрера – председател на Областния комитет на ВМРО – София и един от свидетелите на тарана – полк. Костадин Костов.

Кой е капитан Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е български летец, роден на 19 юли 1916 г. в Добрич. Той загива край село Долни Пасарел по време на боен полет на 20 декември 1943 г. Списаревски сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Едва 27-годишен той дава живота си, за да спаси хиляди жители на българската столица. Прозвището му било Спаич. За геройството му го наричат „живата торпила“. Едни от заветите му, преразказан от негови съратници, е Абе, ще се блъснеш и ще свалиш поне един бомбардировач, но няма да му дадеш да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби!“

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.