„Заветите на Апостола и България днес“ – конкурс на ВМРО

Съревнованието между младежи от Карлово в литературния конкурс „Заветите на Апостола и България днес“ премина при огромен интерес. Той започна в началото на март и се провежда под патронажа на заместник-председателя на ВМРО, член на Европейския парламент и член на комисията по култура и образование Ангел Джамбазки. Амбицията на Ангел Джамбазки и на местната организация на ВМРО е конкурсът да се провежда ежегодно, първо на регионално, а след това и на национално ниво.

На церемония, която се проведе в родната къща на Васил Левски, се състоя награждаването на победителите. Светлозар Янков, който е председател на местната организация на ВМРО, връчи грамоти за участие и награди на финалистите .

 „Авторитетното жури, което прие присърце задачата да оцени есетата, се справи изключително професионално!” коментира младият лидер на карловските войводи, Светлозар Янков.

Членове на журито са били г-жа Дора Чаушева – директор на къща-музей Васил Левски в гр. Карлово, г-н Стефан Филчев – директор на къща-музей Иван Вазов в гр. Сопот,  г-жа Мария Деянова – директор на историческия музей в гр.Карлово,  г-н Мирослав Колев – директор на общинска библиотека в гр. Карлово и г-жа Златка Стоименова – учител по БЕЛ в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви” в гр. Карлово.

 „Искахме да отбележим по достоен начин годишнината от рождението на Апостола, но същевременно и да фокусираме разсъжденията на младите в определена посока.” , каза г-н Янков.

По покана на Ангел Джамбазки, през месец декември, първите двама класирани в конкурса, ще посетят в негово присъствие сградата на Европейския парламент в Брюксел и ще се запознаят с дейността му. По същото време ще има и събитие, организирано от него като част от програмата на Комисията по култура и образование към ЕП.

За победителят в конкурса има и парична награда.

Третата награда пък, представлява луксозно копие на алманах Македония (1931г). Изданието съдържа над 3 500 фотоса – голяма част от които са вече уникални. Книгата е много сериозно историческо свидетелство за българското културно и етническо пространство. В нея са показани българските училища, носии, революционни дейци, борци за свобода и др.

При връчването на наградите, стана ясно, че победителката не присъства, защото в момента участва в туристически поход „По стъпките на Апостола”, което ясно и категорично засвидетелства отношението й към живота и делото на Васил Левски.

 “За нас е изключително важно да работим с младите хора, защото в крайна сметка те са бъдещето на тази страна, а чрез подобни инициативи имаме възможност да надникнем в мислите и нагласите им. Прави впечатление уважението към Апостола, с каквото са подходили всички участници в конкурса. Това дава надежда, че българският дух и националната ни памет не са избледнели, а напротив – разцъфтяват в сърцата на много млади българи”, допълни още Светлозар Янков.

Ето и тримата печеливши:

1. Милиана Танчева – посещение на ЕП, 100 лв

2. Александрина Делевска – посещение на ЕП

3. Павел Николов – алманах Македония

“Това е една родолюбива инициатива, която заслужава поощрение, защото провокира младите хора да изразят своето активно отношение към делото и заветите на Апостола. Една инициатива, която заслужава своето логическо продължение и през следващите години. За да могат младежите от града на Левски, а и не само те, да изложат своята активна гражданска позиция, да осмислят през призмата на собственото си светоусещане идеалите на най-големия наш национален герой.” коментира г-н Стефан Филчев, който бе част от журито на конкурса.

„Благодаря на войводите от ВМРО – Карлово за поканата към мен като директор на Общинската библиотека – Карлово да се включа в журито за обявеният от тях конкурс за есе! Пожеланието ми към г-н Светлозар Янков, председател на местната структура на ВМРО е да продължава все така дейно напред. Конкурса да има бъдеще и да пребъде във времето!” заяви г-н Мирослав Колев който също бе част от журито.

Амбицията на Светлозар Янков, ВМРО и Ангел Джамбазки е конкурсът да се превърне в национален.

Komentator.bg публикува и есето, спечелило първа награда:

Заветите на Апостола и България днес

Питам се колко карловци са го правили и дали изобщо някой е. И аз не бях, а съм израснала там, да не говорим, че всеки ден пътят ми минава през него. Задавам си тези въпроси, после поглеждам поредната новина със заглавие ,,СКАНДАЛНО!!! Пак гавра с наша светиня” и  отговорите ме връхлитат… И се чудя да се срамувам ли, че съм БЪЛГАРКА, да се гордея ли, че съм родена в Карлово. Едни такива мисли и съмнения са ме обвзели. Вие знаете ли коя е Тота Екимова или пък Пена Нешова? Обзалагам се, че и Милю Проданов не ви говори нищо. А над имената им с букви от златен бронз е изписано ,,ИЗБИТИ И ИЗБЕСЕНИ КАРЛОВЦИ ВЪ 1877-78 Г.” …  Затрива се народът ни, умира.  Мракът е обвзел родните земи и само едни думи светят като лъч надежда:
,,Близо е времето вече – българинът не ще бъде роб, а свободен.”

,,Роб ли, ами защо роб?” – питате се  и ето, аз ще ви кажа – робуваме на чужди вери, на народи, които до скоро са се къпели в нашата кръв, на тирани, които са посичали мъжете ни и изнасилвали майките ни! И ти българино си роб! Не, не извъртай глава и не ме ругай, докато пиеш американската си бира и ядеш турски локум! Истината е тази. Ти казваш, че сме свободни и какво от това, че сме свободни, кой усеща тази свобода?!? България днес е в клетка и също, както птичка в кафез и на нас ни хвърлят трохички, да залъжем глада. И това ви стига. Колко жалко, че аз съм още гладна, а цялата храна е извън кафеза и за да й се насладя трябва да отлетя.

Левски е предвидил свободата, но за жалост не и момента, когато тя ще дойде. Няма нищо, тя Майка ни е търпелива, пет века е чакала, какво са още няколкостотин години. То и българите не бързат за никъде. Мизерният ни животец, с 300 лева, ни устройва,  живеем от вересия, от измами и кражби. Българино, не стискай тоз юмрук, как изобщо би посегнал на свой (на мен), докато чуждия черпиш с ракия.

Левски е казал:

,,Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ.”

Думите му са толкова актуални и днес. Глупостта е водещо качество сред българския народ и как иначе… Те умните птички напускат кафеза и разперват криле към слънцето. Разбунтувах се и следващата порция остатъци минава през решетката. Не искам да ям! Ей тука една от Вашите трохи ми е заседнала в гърлото и така искам да я махна. Усещам я като отрова, като тумор. Тази трошица затваря гърлото ми и не мога да дишам. Помогнете ми бе, българи! Стига сте яли!  Наричате ме враг, а тях – приятели, защото ви хранят, а те са тези, които гризат костите на дедите ви. Събудете се! Левски сигурно се обръща в гроба. За това ли той даде живота си, да вижда как Родината отвътре я ядат червеи? НАРОДЕ ????

Прости ни, Левски. Прости ми! Аз не ще спра да нападам и плюя, защото си искам моята България, чиста и свята.  Искам я такава, каквато ти ни я завеща. Аз кафеза не ще го напусна, защото тук съм родена и тук се уча да летя. Обещавам ти, Апостоле, ще проповядвам твоята религия и твоята вяра, ще следвам твоите пътища и завети и не ще позволя да те забравят!  Днес България е в кафез, но утре в него може да попадне друг!

Автор: Милиана Танчева, гр. Карлово

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.