Премиерът е против НЗОК да получи нов бюджет

Премиерът Пламен Орешарски остава на досегашната си позиция, че не се налага актуализация на бюджета на НЗОК, а още по-малко е склонен да приеме, че има нужда от ремонт на държавния бюджет. Според Орешарски, Здравната каса може да се справи сама с дефицита, който бил на същото равнище, като през 2013 година.

„Не намирам основания, защото гледам цифри. Струва ми се, че повечето хора говорят, без да гледат цифри. Към края на май за пет месеца дефицитът на касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година към края на май. Т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Може да има някакви притеснения от отсъствието на парламент, по-скоро аз така го разбирам, но тези притеснения не идват от цифрите”, заяви премиерът Орешарски в интервю за БНТ. Той бе категоричен, че много лесно се пледира да се дадат пари на касата и много трудно се отговаря на въпроса от къде да се вземат. Орешарски препоръча всички, в това число и опозицията, да обсъдят мерки, които да затегнат системите на финансовото управление и контрол, така че да не се ощетяват други сектори за сметка на НЗОК.

Пред БНТ министър-председателят съобщи, че ще изложи своите аргументи и позицията си в един доклад до парламента, в който ще предложи и варианти, ако настояват да се актуализира бюджета на Здравната каса, “но предварително казвам, че то ще е за сметка на други икономии”.

Правителството ще направи опит за номинация на новия български еврокомисар с по-широко съгласие, съобщи още премиерът Пламен Орешарски. Той допълни, че на заседанието на Европейския съвет на 16 юни ще консултира предложението, като подчерта, че е по-важен ресорът, който България ще получи в Европейската комисия, отколкото личността, която ще номинира.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.