Над 3 млрд за здраве, а новите болници ще чакат година за договор с НЗОК

През 2015 г. здравната вноска остава осем процента, а парите за здраве ще бъдат над 3 милиарда лева лева. С една година ще бъде отложено сключването на договори със Здравната каса за онези болници, които тепърва ще започнат работа догодина или имат нови дейности от догодина. Това решиха депутатите, които днес приеха на второ четене бюджета на НЗОК.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни решението новите болници да влизат в чакащ режим с финансовата криза, както и с това, че средно 10 болници на година влизат на пазара.

Когато една държава е в криза, а България е в криза, ресурсът се централизира и се препозиционира спрямо целите. Целта не може да бъде още повече болници, обясни Москов пред депутатите. И получи остри критики от БСП и ДПС. От левицата смятат, че така се затяга примката около общинските държавни болници, а мярката ще доведе до съдебни дела за направени инвестиции.

От ДПС заявиха, че това е дискриминационен текст спрямо онези болници, които са инвестирали в нови дейности, включително и частните, които искат да имат договор с НЗОК.

Отхвърлено бе искането на БСП и ДПС да се предвидят повече пари за диагностична и стоматологична дейност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.