Премиерът: Всички служби във Варна са действали адекватно на ситуацията

Във Варна министър-председателят Пламен Орешарски оцени като адекватни и навременни действията на всички служби и органи по време на наводнението, предизвикано от поройния дъжд. Премиерът е изслушал докладите на всички служби за действията им снощи. Участвали са 11 екипа от Гражданска защита.

По-рано тази сутрин бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви по bTv, че е липсвала координация и нещата са се оправили след призива за помощ, отправен от кмета на Варна Иван Портних чрез медиите.

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че недоразуменията между него и кмета на Варна Иван Портних са изгладени. Областният щаб заседава и в присъствието на кмета на града.

Поканих лично кмета на Варна, за да влезем във взаимодействие с местните власти, да има още по-добра координираност и да видим с какво държавните служби могат да го подпомогнат в разчистванията. Това съобщи министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг във Варна преди срещата си с кмета Иван Портних, цитиран от пресцентъра на правителството.

“Към настоящия момент ситуацията е под контрол, но всички са нащрек. Надяваме се, че прогнозите са благоприятни и дъждовете ще намалеят. Това обаче не бива да ни успокоява”, е казал премиерът Орешарски. Той е напомнил, че такъв тип бедствия бяха наблюдавани в цяла Европа.

Орешарски каза, че все още не е ясно какво е предизвикало тази огромна приливна вълна в кв. Аспарухово, но най-вероятно причината е, че там от години гората край местността Джанавара е изсичана, а освен това районът е и свлачищен.

Във Варна са и министърът на отбраната Ангел Найденов, както и новият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов. Той коментира, че е задължение на общините да почистват деретата и да се грижат коритата на реките да бъдат проходими.

Премиерът Орешарски увери, че министър Цветлин Йовчев, който е председател на постоянния щаб за реакция при бедствия и аварии, след уточняване на щетите ще внесе спешно искане в Министерски съвет за необходимото финансиране за обезвъзмездяване на пострадалите и преодоляване на щетите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.