АБВ настоява за международна проверка на целия банков сектор

Една независима международна проверка на банковия ни сектор и случаят с КТБ ще даде необходимата сигурност на гражданите и вложителите, че държавата ще прояви воля да направи цялостна оценка на действията или бездействията на институциите по отношение на кризата в финансовия ни сектор. Това заяви в ефира на “Здравей, България” по Нова телевизия членът на ръководството на АБВ Румен Петков. По думите му, трябва да има независима международна проверка със съдействието на Европейската централна банка и да бъдат прегледани действията на институциите по отношение на КТБ, защото се наблюдават една поредица от действия на институциите, които са повече от неадекватни. Според Петков актуализация на бюджета трябва да бъде приета от следващия парламент, тъй като този не е в състояние да взема адекватни политически решения.

„За този парламент има две неща, които не подлежат на съмнение – едното е, че ако случайно има работен ден, ще има скандал. Другото е, че не се използва в нито един аспект за реален и ефективен контрол върху изпълнителната власт”, посочи Румен Петков. Според него огромна част от финансовия проблем пред България се дължи на ниската събираемост на приходите и ширещата се в страната контрабанда.

„Никой не пита защо не изпълняваме приходната част. Една от основните критики към правителството на ГЕРБ беше за ръста на контрабандата на цигари. Аз се боя, че днес този ръст е по-голям и това е в резултат на неспособността на ръководството на МВР и Агенция „Митници” да води ефективна политика за борба с контрабандата”, категоричен бе Петков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.